Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση Προέδρου για ΕΕ και πατριωτισμό

Η αρχή της αλληλεγγύης πρέπει να είναι σήμερα ο θεμέλιος λίθος της Ευρώπης που θέλουμε να οικοδομήσουμε, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της ηρωικής Εξόδου των Μεσολογγιτών κατά την Επανάσταση του ΄21.

Το ευρωπαϊκό όραμα, είπε ο Πρόεδρος, αποτέλεσε την πιο σημαντική επένδυση ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης, το πιο φιλόδοξο και πρωτόγνωρο πολιτικό εγχείρημα αλληλεγγύης και ενοποίησης στην νεότερη ιστορία.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι σήμερα οι λαοί της Ευρώπης ζητούν από τις πολιτικές τους ηγεσίες να υπερβούν το θεσμικό αδιέξοδο, να δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της σύγκλισης αλλά και του σεβασμού της διαφορετικότητας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας των εργαζομένων καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Λίγες μέρες μετά το γνωστό συμβάν με τα ακραία εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν μετά το τέλος της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Μέρες σαν και αυτήν, είπε, προσφέρονται για συλλογικό προβληματισμό ως προς την ουσία του γνήσιου πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός, τόνισε, δεν είναι ρητορεία, ούτε συνθηματολογία. Δεν είναι επικοινωνιακό προϊόν, ούτε πολιτικό πυροτέχνημα. Είναι, σημείωσε, ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα, χωρίς διεκδίκηση ανταλλάγματος και χωρίς προσδοκία προσωπικής ανταμοιβής. Η αγάπη για την πατρίδα είναι πράξη και συμμετοχή. Είναι υποταγή του Εγώ στο Εμείς και του μέρους στο όλον. Είναι, απλά, προσωπική δέσμευση ότι θα παραδώσουμε καλύτερο τον τόπο που παραλάβαμε. Και αίσθημα δικαίου απέναντι στους αδύναμους ή σε όσους δεν ακούγονται, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακόμη, ο κ. Παπούλιας είπε ότι η έξοδος των ελεύθερων πολιορκημένων είναι μια πράξη γενναιότητας, πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα. Η ανάμνηση της παραμένει συγκλονιστική όχι μόνο για το μέγεθος του ηρωισμού και το μεγαλείο της υπέρβασης αλλά και για το εκτυφλωτικό μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε και εξήγησε: ότι δηλαδή ο αγώνας για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση σε οποιαδήποτε γωνιά της γης.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: