Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ζητά από Βενιζέλο να πάρει πίσω τον φόρο που έβαλε ο ίδιος!

Χάος με τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο κι ο Παπακωνσταντίνου...


http://img.protothema.gr/37969C7CEB59913FB08B22B0E605F5D7.jpg

Τελικώς, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που έχει ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο και εφαρμόζεται ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου μοιάζει να μην έχει κανέναν απολύτως υποστηρικτή. Ούτε καν ...εκείνον που τον αποφάσισε!

Είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα για την “καραμπόλα” με αυξήσεις και στο ηλεκτρικό που θα έφερνε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, καθώς πιέζει ανοδικά τα κόστη της παραγωγής ηλεκτρισμού, τα οποία δεν θα άντεχαν ούτε η ΔΕΗ ούτε τα ιδιωτικά εργοστάσια.

Ο ΕΣΑΗ, ο σύνδεσμος των ηλεκτροπαραγωγών είχε αντιδράσει έντονα στην προοπτική εφαρμογής του ΕΦΚ, προειδοποιώντας και με προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ανάλογα, αντέδρασαν και οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι ελληνικές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είναι ...κυριολεκτικά στα κάγκελα, βλέποντας να αυξάνεται το κόστος τους σε μια εποχή που κλείνουν τη μια παραγωγική τους μονάδα πίσω από την άλλη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός τις προηγούμενες ημέρες έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι η ζημιά για την επιχείρηση από την επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα έφτανε τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την ίδια! Άρα, μόνη διέξοδός της θα ήταν να αυξήσει τα τιμολόγια...

Η τελευταία, χρονικά, παρέμβαση ήρθε την Παρασκευή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία ζήτησε ανάκληση του μέτρου. Ο πρόεδρος κ. Νίκος Βασιλάκος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι, ακόμη και αν το μέτρο θα απέδιδε τα περίπου 150 εκατ. ευρώ στα οποία στόχευε το υπ. Οικονομικών, από τη συνολική ενεργειακή αγορά θα χάνονταν περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, προς όφελος αποκλειστικά των εισαγωγέων ενέργειας.

Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι με δεδομένες τις αντιδράσεις και την αναταραχή που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου, ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ταχθεί, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο υπέρ της ανάκλησης του μέτρου.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος – ενδεχομένως μέσω της ρύθμισης των αυθαιρέτων – ενώ από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Πάντως, αν μη τι άλλο προξενεί αίσθηση το ότι επιχειρηματολογεί κατά της εφαρμογής ενός μέτρου το ίδιο το κυβερνητικό στέλεχος που την αποφάσισε, μιας και ο φόρος περιελήφθη στο Μεσοπρόθεσμο επί θητείας του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπ. Οικονομικών! Το εάν, βεβαίως αυτή η τελευταία (;) πράξη στο σίριαλ αποδειχθεί καταλυτική, είναι ένα άλλο ζήτημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: