Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Επαναφέρει ο Γερμανός αντικαγκελάριος τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας

Εν μέσω δηλώσεων και σχεδίων

Ο Φίλιπ Ρέσλερ με την καγκελάριο Μέρκελ
Ο Φίλιπ Ρέσλερ με την καγκελάριο Μέρκελ (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Το ενδεχόμενο να επιτραπεί μία συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν υπάρξουν τα απαραίτητα εργαλεία για αυτό, προκειμένου να σωθεί το ευρώ, επαναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα.

Όπως γράφει στη Welt της Δευτέρας, «δεν πρέπει να υπάρξουν απαγορεύσεις στις σκέψεις» για πιθανά σενάρια τερματισμού της κρίσης του ευρώ.

Ο κ. Ρέσλερ ζητά να καταστεί εφικτή η συντεταγμένη πτώχευση ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων», γράφει ο κ. Ρέσλερ. Στη διαδικασία αυτή κατά τον υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ασκεί κριτική στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρέους για ανεπαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης, που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στο κοινό νόμισμα, όπως λέει. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς συναρτούμε τη συμφωνηθείσα βοήθεια με τη δραστηριοποίηση της ίδιας της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις».

Επίσης, ο Ρέσλερ ευνοεί κυρώσεις κατά των μελών της Ευρωζώνης που αποτυγχάνουν να μειώσουν μεγάλα δημόσια ελλείμματα, περιλαμβανομένης της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ.

Η παρέμβαση του Ρέσλερ έρχεται εν μέσω δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων, για την έξοδο της Ελλάδας από τη Ευρωζώνη λόγω της μη τήρησης των συμφωνιών.

Το Spiegel, στο τεύχος της Δευτέρας, αναφέρει, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, ότι το Βερολίνο εξετάζει δύο σενάρια για την αντιμετώπιση μίας ελληνικής χρεοκοπίας. Το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε υψηλότερους τόνους, ο γενικός γραμματέας του FDP, του οποίου ηγείται ο Ρέσλερ, δηλώνοντας στην Berliner Morgenpost ότι το κόμμα του δεν αποκλείει τη δυνατότητα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Απ την πλευρά του ο ειδικός για θέματα προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλ, ερωτώμενος από το Reuters απάντησε ότι «με τον δρόμο που παίρνουν τα πράγματα δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Βόλκερ Μπούφι δήλωσε από την πλευρά του στο Spiegel ότι «εάν δεν πετύχουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει περικοπές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, αν πράγματι μάς χρειάζονται νέοι κανόνες, που θα καταστήσουν δυνατή την έξοδο ενός μέλους από την ευρωζώνη.

Όμως, η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποκλείσει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο ενός ντόμινο.

Ενδιαφέρον τέλος έχει η άποψη που εξέφρασε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιοσκα Φίσερ στην Bild am Sonntag. Δήλωσε ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σήμερα σοβαρότερη παρά ποτέ. Έως τώρα, δεν σκεπτόμουνα ότι θα αποτύχει το ευρώ, όμως αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα καταρρεύσει».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: