Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοβουλίες από το ΔΝΤ για την αποφυγή επανάληψης αστοχιών στην πρόβλεψη του χρέους

Με αιχμή την Ελλάδα και τις ΗΠΑ

H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινκτον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία που θα του επιτρέψει να μην επαναλάβει τις αστοχίες που γνώρισε τα τελευταία χρόνια στις προβλέψεις του δημόσιου χρέους, στην Ελλάδα και στις ΗΠA.

Το Ταμείο δημοσίευσε έκθεση των υπηρεσιών του για τον «εκσυγχρονισμό» των εργαλείων παρακολούθησης των δημοσίων χρεών.

Αυτή αποκαλύπτει σε ποιο βαθμό, πριν από την παγκόσμια χρήματοπιστωτική κρίση, έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις.

Το ΔΝΤ προέβλεπε έτσι το 2007 μια μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2013 σε επίπεδο από 72% (το πιο πιθανό σενάριο) έως 98% στη χειρότερη περίπτωση.

Αυτό έφθασε στην πραγματικότητα το 142% το 2010, και σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, αναμένεται να αυξηθεί στο 170% το 2013.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προέβλεπε το 2007 χρέος μεταξύ 55% και 67% του ΑΕΠ το 2013. Σήμερα, το υπολογίζει στο 106%.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι οικονομολόγοι του είχαν θεωρήσει αυτές τις προβλέψεις ως «άσκηση ρουτίνας με μια μηχανική εφαρμογή» των μεθόδων ανάλυσης των τάσεων του χρέους, με μια ανεπαρκή όμως συζήτηση σχετικά με τις χρησιμοποιούμενες υποθέσεις.

Πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή μιας πιο αυστηρής ανάλυσης των «δημοσιονομικών κινδύνων», εάν οι προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες και τα «τρωτά σημεία» ανάλογα για την κάθε χώρα και να κάνει έναν ευρύ ορισμό του χρέους (δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές συμπράξεις, προγράμματα συνταξιοδότησης και Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σε μια συζήτηση στις 29 Αυγούστου, τα κράτη-μέλη που εκπροσωπούνται στο ΔΣ αποδέχθηκαν σε γενικές γραμμές τις προτάσεις και κάλεσαν το ΔΝΤ να σχεδιάσει τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Το Ταμείο υποσχέθηκε να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: