Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για τα χαμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ

http://newpost.gr/var/thumbs/xrisoxoidis55555_300___.jpg«Στόχος είναι να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα και προοπτική στους Έλληνες μέσω της προώθησης άμεσων και υψηλής ποιότητας επενδύσεων» δήλωσε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είχε σήμερα επαφές με τους υπουργούς που διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ και έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κονδύλια επιδοτήσεων» δήλωσε ο κ. Χαάν, προσθέτοντας ότι για τους λόγους αυτούς επιδιώκεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν χρονοβόρες διαδικασίες, όπως οι απαλλοτριώσεις, γραφειοκρατικά προβλήματα και διοικητικές αγκυλώσεις και να προωθηθούν το ταχύτερο συναινετικά σχέδια συγκεκριμένης στόχευσης για κάθε περιφέρεια της χώρας.Ο Ευρωπαίος επίτροπος, πρόσθεσε ότι «τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα» και απέδωσε τα σενάρια για χρεοκοπία στην ακραία κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα επιμείνει στους άξονες που έχουν συμφωνηθεί.

Τόνισε, επίσης, ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να συνεισφέρει ουσιαστικά όχι μόνο για μεταφορά χρημάτων αλλά με μια ουσιαστική εμπλοκή των Γερμανών επιχειρηματιών. Ήδη έχει αποφασιστεί σε πρόσφατο συμπόσιο Γερμανών επιχειρηματιών (αντίστοιχου του ΣΕΒ) κάθε εβδομάδα να έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο και να διερευνά τις δυνατότητες συγκεκριμένων επενδύσεων, ενώ τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρεσλερ, ως ένδειξη καλής βούλησης να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Σήμερα, πραγματοποιείται συνάντηση των δύο συνδέσμων βιομηχάνων (γερμανικού και ελληνικού) και στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας για να προετοιμάσουν την γερμανική επιχειρηματική αποστολή που θα έρθει στην Ελλάδα στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2011.

Ο επίτροπος θα έρθει και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου στο πλαίσιο ειδικού σεμιναρίου να αναζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και να συμφωνηθούν οι προτεραιότητες για κάθε μια περιφέρεια της χώρας αναλόγως των δραστηριοτήτων κάθε περιοχής, της γεωγραφικής της θέσης και της δυνατότητας ενίσχυσης ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προσανατολισμό στη σύσταση και απογείωση καινοτόμων επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα για τις ΜμΕ αναμένεται να διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προγραμματισμό.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίνεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος στην Ελλάδα για να φτάσει η χρηματοδότηση στο 85%, ίσως και 95% για συγκεκριμένο χρόνο προκειμένου να απορροφηθούν τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια το συντομότερο δυνατόν. Εκτιμάται ότι μπορεί να διατεθεί έως και 1,5 δισ. ευρώ νωρίτερα από τον χρόνο που έχει προϋπολογισθεί αρχικώς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοίδης σημείωσε ότι ''ζούμε σε ρυθμούς πολεμικής έντασης, αλλά υπάρχει η ακλόνητη πρόθεση για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο για να μην μείνουμε στο περιθώριο της ιστορίας».

Επίσης, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί μια-μια οι καθυστερήσεις που υπάρχουν σε όλο το εύρος του μηχανισμού του ΕΣΠΑ και ήδη αλλάζουν ριζικά οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν τα προγράμματα. Σημείωσε δε ότι η στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων, με την κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, φτάνει μέχρι και την πρόβλεψη για «ιπτάμενο σύμβουλο της ΜΟΔ», ο οποίος θα σπεύδει άμεσα για να βοηθήσει στην απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση του σχεδίου δράσης για απεμπλοκή όλων των μεγάλων έργων και ανέφερε ότι αναμένεται τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν από το Μάρτιο μέχρι τώρα να ενισχυθούν περαιτέρω το τρίμηνο που τρέχει.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: