Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Σόιμπλε και Μοσκοβισί εναλλάξ πρόεδροι στο Eurogroup

Σολομώντεια (;) λύση για τη διαδοχή Γιούνκερ



 
 



Προς την εξεύρεση της λύσης(;) της διαδοχικής προεδρίας στο Εurogroup φαίνεται πως καταλήγουν Παρίσι και Βερολίνο καθώς η επιμονή του Βερολίνου για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του κονκλάβιου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Γερμανό Βολφανγκ Σοιμπλε συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο για διπλή προεδρία ανά 2,5 έτη, μεταξύ του Βολφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πειρ Μοσκοβισί.  Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και απερχόμενος επικεφαλής του Εurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε να αναλάβει τη θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο νυν Διοικητής της Τράπεζας του Λουξεμβούργου Υβ Μερς, αφήνοντας έξω τον Ισπανό Μανουέλ Γκονζάλες Παράμο, "ακυρώνοντας" μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προέβλεπε πως οι τέσσερεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα είχαν πάντοτε από μια θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ.                                                                                                                          

Παράλληλα η Ευρωζώνη εξετάζει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ισπανία για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici.

Υπενθυμίζεται ότι προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Eurogroup ανέφερε ότι ο στόχος για το ισπανικό έλλειμμα του 2012 θα αυξηθεί στο 6,3% από 5,2% προηγουμένως, ενώ για το 2013 ο στόχος θα αφορά έλλειμμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ και για το 2014 έλλειμμα της τάξης του 2,8%.

"Υπάρχει μία πρόταση για την Ισπανία. Εκτιμώ πως αυτή είναι μία θετική πλευρά", είπε ο Moscovici, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν η πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες καθώς και τα κοινωνικά τους προβλήματα.

"Υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι που προσφέρονται, κατά τη γνώμη μου, για να λάβουν την ομόφωνη έγκριση των υπουργών", είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ξεχωριστά, ο Moscovici είπε πως οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να βρουν μια λύση για το ποιος θα αναλάβει το "τιμόνι" του Eurogroup μετά τη λήξη της θητείας του Jean-Claude Juncker στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Γαλλία και η Γερμανία αναζητούν τρόπους να μοιραστούν αυτό το ρόλο τα προσεχή έτη. Ωστόσο, ο Moscovici έριξε "πάγο" στην ιδέα, λέγοντας πως η Γαλλία επιθυμεί ο Juncker να συνεχίσει για λίγο να εκτελεί τα καθήκοντά του, έως ότου βρεθεί μια λύση.

Επίσης, ο Moscovici τόνισε την ανάγκη οι ΥΠΟΙΚ να επισφραγίσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων προς μία τραπεζική ένωση, ξεκινώντας με την σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού φορέα.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Η Ισπανία στο επίκεντρο της συνάντησης του Eurogroup

Η Ισπανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Noonan σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε πως η βασική απόφαση που θα ληφθεί θα είναι για τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Ο Ιρλανδός υπουργός τόνισε πως δεν αναμένει πρόοδο στις συζητήσεις που αφορούν στη χώρα του και πως το πιο πιθανό θα είναι μία συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: