Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Πάγωσε η κυβέρνηση από την εκτόξευση των spread

Αναταράξεις μεταξύ υπουργών για τις ευθύνες

Θύμα απόλυτου αιφνιδιασμού έπεσε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, μετά την ραγδαία άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και τα αρνητικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης μαίνονται οι υπόγειες συγκρούσεις με αλληλοκατηγορίες υπουργών για υπονόμευση του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση, που φέρεται να έκανε σε γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος περί της πρόθεσης της χώρας μας να επαναδιαπραγματευτεί την ευρωπαϊκή συμφωνία της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

Τα βέλη πάνε κι έρχονται, όμως είναι γεγονός ότι η συζήτηση ξεκίνησε με ανάλογες δηλώσεις κατά την περασμένη εβδομάδα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η πραγματικότητα, επισημαίνουν οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση, είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης, που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν διασφαλίζει την Ελλάδα σε τίποτα και ότι ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλα αυτά βέβαια προσπάθησε να τα διασκεδάσει ο κ. Παπακωνσταντίνου το βράδυ της Τρίτης, όταν μιλώντας στο Μέγκα, διέψευσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή συμφωνία κορυφής.

Κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο φοβούνται πλέον ότι όχι μόνο τα επιτόκια δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν ούτε στο απώτερο μέλλον, αλλά ότι οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: