Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Κρίσιμα τεστ για την οικονομία

Το ΔΝΤ στην Αθήνα, οι εταίροι “γκρινιάζουν”


Κρίσιμο 48ωρο ξεκινά για την εξειδίκευση των όρων παροχής οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα και για το ρόλο που θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο στο ελληνικό ζήτημα.

Την Τετάρτη καταφθάνουν στην Αθήνα για «τεχνική βοήθεια» σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού δύο πολυμελή κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ. Στις 12.30 θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η μία ομάδα θα εγκατασταθεί στο κτίριο του υπ. Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας και –για περισσότερες από δέκα μέρες- θα βάλει στο «μικροσκόπιο» τον εισπρακτικό κι φορολογικό μηχανισμό του κράτους.

Η άλλη ομάδα θα εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ψάξει να βρει «πού πάνε τα λεφτά» και τι πρέπει να γίνει στο Ασφαλιστικό, για να μπει φρένο στις κρατικές δαπάνες.

Θεωρείται σίγουρο όμως ότι επί τάπητος θα τεθούν και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως δήλωσε στο protothema.gr από τις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Άλιστον Τόμσον «εμείς έχουμε τα γραφεία μας στην Ουάσιγκτον και χρειαζόμαστε ενημέρωση από το κλιμάκιό μας που βρίσκεται στην Αθήνα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία».

Οι ελεγκτές θα δώσουν «ραπόρτο» στην Ουάσιγκτον μετά τις 20 Απριλίου, τις ίδιες ημέρες πιθανότητα που θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο υπουργός Οικονομικών, ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Παράγοντες της Πλατείας Συντάγματος συνέδεαν πάντως το επικείμενο στοίχημα του δανεισμού της χώρας σε δολάρια για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Μαϊου (συνολικά 11 δισ. ευρώ) με την ταυτόχρονη επίθεση αρνητικής δημοσιότητος και κερδοσκόπων, που δέχτηκε η χώρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκαρφαλώσουν σε ιλιγγιώδη ύψη και πάλι τα spread στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Και ενώ οι αγορές έβραζαν την Τρίτη με τη φημολογία ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανατροπή των όρων της συμφωνίας των Βρυξελλών για το σχέδιο στήριξης, σε δύο μέτωπο αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και ζυμώσεις, προκειμένου να αποκλειστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ στην παροχή της βοήθειας.

Στο Στρασβούργο, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο θα δίνουν εξηγήσεις στα μέλη του ευρωκοινοβουλίου για το πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο στήριξης.

Θεωρείται σίγουρο ότι πολλοί ευρωβουλευτές θα αντιταχθούν ανοιχτά στην ανάμειξη του ΔΝΤ.

Κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη την Πέμπτη, όπου θα υπάρξει εξειδίκευση του «πακέτου» στήριξης, με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης να μη νοιώθουν άνετα για το «παραθυράκι» που ανοίγει για το ΔΝΤ να αναλάβει «ειδική αποστολή» στην καρδιά της νομισματικής ένωσης.

Μέχρι τότε όμως, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα «οργώνει» το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος. Επισήμως η «ατζέντα» των συναντήσεων θα περιλαμβάνει:

Η ατζέντα για προϋπολογισμό – φορολογικό

Όσον αφορά σε θέματα προϋπολογισμού

• Βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, σε συνέχεια της δημιουργίας των μόνιμων διμερών διυπουργικών ομάδων εργασίας, όπου οι δαπάνες παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Στόχος η αποτροπή υπερβάσεων πέραν των εγκριθέντων, αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών.

• Διαφάνεια και αξιοπιστία δημοσιονομικών στοιχείων. Δημοσιοποίηση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αναλυτικών στοιχείων μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο σύνολο και κατά Υπουργείο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

• Υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά Υπουργείο. Τα Υπουργεία έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών κονδυλίων και προγραμμάτων, ενσωματώνοντας οριζόντιες οδηγίες μείωσης δαπανών.

• Εκσυγχρονισμός και λογιστική παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού on line, μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) στο σκέλος δαπανών και εσόδων.

• Επέκταση εισαγωγής στοιχείων προϋπολογισμού προγραμμάτων και τυπολογίας προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης κατάρτιση και εφαρμογή του προϋπολογισμού 2012 ως προϋπολογισμού προγραμμάτων.

• Υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Νόμου για το Δημόσιο Λογιστικό, για να ανταπεξέλθει στη νέα αποστολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάρτισης προϋπολογισμού προγραμμάτων.

• Ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού με την ίδρυση επιστημονικού γραφείου παρακολούθησης.

Όσον αφορά στα θέματα φορολογίας:

• Τον τρόπο κατάρτισης και το περιεχόμενο στρατηγικών προγραμμάτων φορολογικής πολιτικής, καθώς και απολογιστικών εκθέσεων σε σχέση με τους προγραμματικούς στόχους.

• Τα κυριότερα προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης (φοροδιαφυγή – φοροαποφυγή) και τυχόν συσχέτισή τους με την οικονομική κρίση.

• Συστήματα προσανατολισμού των φορολογικών αρχών σε χώρους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής ανά κατηγορία φόρου.

• Συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων.

• Ικανότητα ελέγχου και αποτελεσματικότητα στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.

• Διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μηχανισμοί είσπραξης βεβαιωθέντων φόρων.

• Οργανόγραμμα και κατανομή προσωπικού ανά τομέα φορολογικής διοίκησης.

• Διοικητικό κόστος ανά φορολογική αρχή (και συνολικά) και παραγόμενο έργο.

.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: