Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Μεγάλες δυσκολίες για τον δανεισμό σε δολάρια

Επιτόκια πάνω από 7% θα απαιτήσουν οι επενδυτές

Οι πρώτες μεγάλες δυσκολίες πριν ακόμα ξεκινήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης για έκδοση ομολόγων με ρήτρα δολαρίου στην αγορά των ΗΠΑ είναι πλέον ορατές.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες το κόστος έκδοσης των ομολόγων αυτών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ακριβό δηλαδή όσο σχεδόν θα πλήρωνε η Ελλάδα στην περίπτωση που εξέδιδε αυτά τα ομόλογα σε ευρω.

Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της Axa Investment Managers (η όποια διαχειρίζεται κεφάλαια 670 δισ. δολαρίων), το πιθανότερο είναι ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν από την Ελλάδα yield 7,25% για την αγορά 10ετών ομολόγων σε δολάρια, δηλαδή κατά 410 μονάδες βάσης υψηλότερα (spread) από τα γερμανικά bunds και κατά 330 μονάδες υψηλότερα από τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα.

Τονίζεται ότι σήμερα (ώρα 10:20) το επιτόκιο του 10ετους αμερικανικού ομόλογου βρίσκεται στο 3,94%, του γερμανικού ομόλογου στο 3,11% και του ελληνικού στο 6,95%.

Από την πλευρά τους στελέχη της TCW Group, που διαχειρίζονται κεφάλαια 115 δισ. δολαρίων και έχει έδρα το Los Angeles υπολογίζουν ότι οι επενδυτές θα ζητήσουν από την Ελλάδα να δανειστεί με spread τουλάχιστον 400 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ.

Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Jim Craige, διαχειριστής κεφαλαίων 12,5 δισ. δολαρίων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών στην εταιρία Stone Harbor, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με αρκετό σκεπτικισμό την όλη υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει όταν υπάρχει εμπλοκή του ΔΝΤ και την πιθανότητα χρεοκοπίας».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως μετέδωσε από χτες το protothema gr., αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου προσδιόριζαν το ύψος της δολαριακής έκδοσης σε 5 με 10 δισεκατομμύρια, ενώ στις αγορές η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον για πάνω από 1 με 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα πάντως έκθεση της αμφιλεγόμενης αγγλικής εταιρίας CMA κατατάσσει την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των χωρών που έχουν μεγάλες πιθανότητες να κηρύξουν χρεοκοπία στο μέλλον. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με το Ιράκ και το Ντουμπάι το οποίο ήδη έχει κηρύξει 6μηνη στάση πληρωμών.

Για την ακρίβεια η σχετική λίστα διαμορφώνεται ως εξής. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα και ακολουθούν η Αργεντινή, το Πακιστάν , η Ουκρανία, η Ελλάδα , το Ιράκ, το Ντουμπαι, η Ισλανδία, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Λετονία.
Τονίζεται ότι η λίστα δημιουργήθηκε από τους αναλυτές της CMA , ώστε να παρέχει στατιστικά στοιχεία που βοηθούν τους traders κυρίως στις αγορές παραγώγων (CDS κλπ).
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: