Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑ...ΚΑΡΒΟΥΝΑ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Πίκουλας (απο ΕΘΝΟΣ)

Σκληρό «πολιτικό πόκερ», με πολλούς πρώην υπουργούς να έχουν λόγους να... ανησυχούν, περιλαμβάνει το «φινάλε» των δύο Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή για τις υποθέσεις των «μαύρων ταμείων» της Siemens και του σκανδάλου του Βατοπεδίου...


Οπως όλα δείχνουν, το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και μέχρι τα μέσα Μαΐου όπου και λήγει η δίμηνη παράταση των εργασιών των Επιτροπών, θα κληθούν να καταθέσουν τα εμπλεκόμενα με τις πολύκροτες υποθέσεις πολιτικά πρόσωπα.

Οι κλυδωνισμοί που αναμένονται -κυρίως στη ΝΔ- από τις συγκεκριμένες κλήσεις σε γαλάζιους υπουργούς θα είναι ηχηροί, αφού μεταξύ των προτεινόμενων προσώπων που πιθανόν θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι κ. Κ. Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης (ο πρώτος για το Βατοπέδι και ο δεύτερος για τη Siemens), ο στενός πυρήνας των πρώην συνεργατών του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλος, για το Βατοπέδι, αλλά και πολλοί πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, όπως οι κ. Ευ. Μπασιάκος, Α. Μπέζας, Π. Δούκας, Απ. Κοντός, Σ. Τσιτουρίδης και οι Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης (για την υπόθεση του Βατοπεδίου), αλλά και οι κ. Γ. Κεφαλογιάννης, Μ. Λιάπης, Ευ. Στυλιανίδης, Θ. Τσουκάτος, Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Κ. Γείτονας (για τη Siemens).

Για μεν την υπόθεση του Βατοπεδίου, οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων με τον «βίαιο» τερματισμό της συνόδου της Βουλής τον περασμένο Μάιο, θεωρούνται παραγεγραμμένες, εκτός της υπόθεσης ελέγχου των υπεράκτιων εταιρειών που ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά και όλων των φυσικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο και οι οποίες, παρά το σχετικό αίτημα, τον Ιανουάριο του 2009, του επικεφαλής της Επιτροπής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Στ. Γκρόζου προς το τότε υπουργείο Οικονομικών, ο αρμόδιος υφυπουργός Αντ. Μπέζας δεν κίνησε ποτέ τέτοια διαδικασία.

Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζει μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Μ. Μπεντενιώτης είναι ότι με το πέρας της έρευνας «αν υπάρχουν, θα προσδιοριστούν με απόλυτη σαφήνεια τα αδικήματα των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση».

Οι ενδεχόμενες τώρα ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Siemens είναι «ανοιχτές», για υποθέσεις μετά το 2004, όπως για παράδειγμα η διαδικασία παραλαβής του C4I ή οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens.

Πάντως, η «εικόνα» της πορείας των εργασιών των δύο Εξεταστικών Επιτροπών δείχνει ότι όλο το διάστημα των δύο μηνών κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα πιθανή την ανάγκη περαιτέρω επιμήκυνσης των Επιτροπών και μετά τα μέσα Μαΐου.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμα ούτε στο μέσον της διαδρομής που έχουν να διανύσουν οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής», λένε χαρακτηριστικά βουλευτές-μέλη των Επιτροπών απ’ όλες τις πλευρές της Βουλής, ενώ κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα της διερεύνησης, για να σχολιάσουν ότι «μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έπεσε φως στις υποθέσεις».

Κι αυτό δεν οφείλεται τόσο στον τρόπο λειτουργίας των Εξεταστικών όσο στα «κωλύματα» που προκύπτουν σχετικά με τη διαβίβαση των στοιχείων της δικογραφίας από τις δικαστικές αρχές στην υπόθεση της Siemens και ανοί-γματος λογαριασμών φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στα μέλη της Εξεταστικής για τη Siemens το σύνολο της δικογραφίας, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον πρόεδρό της Σ. Βαλυράκη προς τη Δικαιοσύνη, ο οποίος ζήτησε ακόμη και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες που ήδη προσήλθαν, κατέθεσαν στην Επιτροπή δίχως τα μέλη της να έχουν στα χέρια τους το σύνολο των καταθέσεών τους στη Δικαιοσύνη.

Για δε την υπόθεση του Βατοπεδίου, τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και προϋποθέτουν το άνοιγμα των λογαριασμών περίπου 30 εταιρειών offshore ή μη, αλλά και όλων των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναμένεται, όπως εκτιμάται, να είναι έτοιμα και να διαβιβαστούν στην Επιτροπή σε περίπου 2 με 3 εβδομάδες, οπότε και η έρευνα να μπει σε... ουσιαστικά μονοπάτια.

Καταθέσεις την επόμενη εβδομάδα
Τη σκυτάλη παίρνουν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος

Οι καταθέσεις των κεντρικών προσώπων της υπόθεσης του Βατοπεδίου, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου -οι οποίοι και δήλωσαν μέσω επιστολής τους προς την Επιτροπή την πρόθεσή τους να καταθέσουν- θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της Εξεταστικής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της Επιτροπής, την επόμενη Τετάρτη, θα προηγηθεί ο ιδιώτης Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος φέρεται την ίδια μέρα και στο ίδιο συμβολαιογραφείο να αγοράζει από τη Μονή και να πουλά σε τρίτο το ίδιο ακίνητο κερδίζοντας 4.070.000 ευρώ (!).

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, μάλιστα, λέγεται ότι δεν έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Θα ακολουθήσουν καταθέσεις δικαστικών λειτουργών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, με πρώτο τον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, αλλά και δύο εισαγγελέων, του κ. Κολιούση και της κυρίας Σωτηροπούλου, οι οποίοι φέρεται να παραιτήθηκαν από την υπόθεση εξαιτίας πιέσεων που τους ασκήθηκαν.

Με την υπόθεση παραλαβής του C4I και την κλήση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (επί υπουργίας Β. Πολύδωρα) Κ. Αιλιανού θα «ανοίξουν» οι εργασίες της Επιτροπής για τη Siemens.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με καταγγελίες μελών της επιτροπής παραλαβής του C4I, ο γενικός γραμματέας είχε ζητήσει από την Επιτροπή να αλλάξει την εισήγησή της που επεσήμαινε σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα και δεν συναινούσε στην παραλαβή του. Στη συνέχεια αναμένεται να κληθούν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΣΕ για τις συμβάσεις μεταξύ ΟΣΕ και Siemens.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: