Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η ΕΕ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Την ευρωπαϊκή δέσμευση για οικονομική στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, υποβαθμίζοντας παράλληλα το θέμα της ανάμειξης του ΔΝΤ...


Ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «είναι έτοιμες» να στηρίξουν την Ελλάδα μέσω διμερών δανείων εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «θα ήταν παράξενο» να μην υπάρξει ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό βοήθειας, δεδομένου ότι το ΔΝΤ χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες είναι επικεντρωμένη στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου για το μηχανισμό στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, με συντονισμένα διμερή δάνεια.

Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής. Οποιαδήποτε εκταμίευση αυτών των διμερών δανείων θα αποφασίζεται από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης ομόφωνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: