Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ομπάμα προς Ερντογάν: «Ρίξε τους τόνους με το Ισραήλ»...


Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Ερντογάν απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχέσεις της Αγκυρας με το Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη τη συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικών όπλων.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο» τονίζει στους Financial Times ανώτατο...
στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τα ερωτήματα αυτά αφορούν «την πιθανότητα ή μη να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο», τόνισε η ίδια πηγή, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της. Ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες του ΡΚΚ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ στα τέλη του 2011.
«Αυτό σημαίνει πως πολλά αιτήματα που έχει διατυπώσει η Τουρκία, όπως η προμήθεια εξοπλισμού για να καταπολεμηθεί το ΡΚΚ, θα είναι δυσκολότερο να περάσουν από το Κογκρέσο» εξήγησε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ομπάμα ζήτησε από το Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο διεθνής στολίσκος με τη βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου. Yπενθυμίζεται ότι το θέμα της επίθεσης στον διεθνή στολίσκο προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. (Πηγή http://www.tanea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: