Μπαράζ ελέγχων, φοροκυνηγητό με ειδική ομάδα ράμπο σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων για οφειλέτες με...
ληξιπρόθεσμα χρέη, σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων και αλλεπάλληλα ραβασάκια της Εφορίας για είσπραξη φόρων εισοδήματος, περιουσίας και εκτάκτων εισφορών επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να συλλέξει τα 26,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το τέλος του έτους για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός. Από τη δυνατότητα του οικονομικού επιτελείου να καλύψει τις υστερήσεις εσόδων 2,6 δισ.
ευρώ που καταγράφονται μέχρι σήμερα θα κριθεί κατά πόσον η τρόικα δεν θα απαιτήσει το επόμενο καυτό τετράμηνο διορθωτικές κινήσεις στον φετινό προϋπολογισμό με έξτρα περικοπές δαπανών.
Αρχίζουν οι διαδικασίες κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού που φέρνουν στην τελική ευθεία τα σχέδια για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με στόχο την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ. Επίσης έρχονται μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23% για πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ, φορολόγηση των αυθαιρέτων για επιπλέον 800 εκατ. ευρώ και καθιέρωση πράσινων τελών για άλλα 300 εκατ. ευρώ. Ολα τα παραπάνω νέα μέτρα προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο και θα αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, λίγο πριν η τρόικα επανέλθει δριμύτερη για τις φθινοπωρινές εξετάσεις, η επιτυχία στις οποίες θα κρίνει και την αποδέσμευση της δόσης των 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου. Αν το υπουργείο Οικονομικών αποτύχει να εισπράξει τα 55,1 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, ουδείς αποκλείει και νέα πρόσθετα μέτρα για το 2011.
Οι έλεγχοι της τρόικας για την πορεία των εσόδων είναι ασφυκτικοί. Ενδεικτικό είναι, ότι πέραν των μηνιαίων στόχων αύξησης των εσόδων που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία έχει καθιερώσει τριμηνιαίες απαιτήσεις είσπραξης εσόδων με βάση τις οποίες προκύπτει ότι το δεύτερο εξάμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μαζέψει 6,4 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων (4,5 δισ. το α΄ εξάμηνο), 2,5 δισ. από φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων (από 1 δισ. το α΄ εξάμηνο), 700 εκατ. από φόρους ακινήτων (από 300 εκατ.), 1,2 δισ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές (από 1,5 δισ.), 9,8 δισ. από ΦΠΑ (από 8,7 δισ.) και 7,1 δισ. από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (από 5,8 δισ.) σε περιβάλλον εντεινόμενης ύφεσης. Για να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης ανάγκης τεσάρων σημείων:
1 Μπαράζ ελέγχων.
Με αιχμή του δόρατος το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (αφού καλά καλά ακόμα οι εφορίες δεν έχουν στελεχωθεί με διευθυντές και υποδιευθυντές) το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει σαρωτικούς ελέγχους. Εκδοση αποδείξεων και 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ελέγχων με στόχο το κοστούμι των φόρων και των προστίμων που θα ράψει το ΣΔΟΕ στο σύνολο του έτους να φτάσει τα 5 δισ. (2,4 δισ. στο εξάμηνο).
2 Νέοι ράμπο
για έχοντες και κατέχοντες. Σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων και επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ενώ διάγουν πολυτελή βίο, το ΣΔΟΕ επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση. Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του που σχεδιάζει να καταθέσει τον Σεπτέμβριο στη Βουλή προωθεί τη συγκρότηση πέντε νέων ειδικών ομάδων δράσης για εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, εντατικοποίηση των ελέγχων σε έχοντες και κατέχοντες και έξτρα ομάδα ράμπο για τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
3 Κατασχέσεις ακινήτων.
Το μήνυμα δόθηκε ήδη από τις αρχές Αυγούστου όταν έγιναν πράξη οι πρώτες οκτώ κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη. Οι κατασχέσεις επανέρχονται εντονότερα στο προσκήνιο από Σεπτέμβριο, μετά τη δικαστική αναστολή του Αυγούστου. Διασταύρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έδειξε για παράδειγμα ότι 279 φορολογούμενοι επιμένουν να μην πληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,68 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι καθένας από αυτούς έχει κατά μέσο όρο στην κατοχή του 13 ακίνητα σε Σύνταγμα, Κολωνάκι, Μοναστηράκι και Ομόνοια συνολικής αντικειμενικής αξίας 349,04 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεκτείνεται και σε διασταυρώσεις στοιχείων για τις καταθέσεις εξωτερικού, για το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων σε συνάρτηση με την ακίνητη περιουσία ενώ προετοιμάζεται και για την εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες που έχει προγραμματιστεί να αποδώσουν έξτρα έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
4 Φόροι και έκτακτες εισφορές,
με αλλεπάλληλα ραβασάκια της Εφορίας από τον Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα, η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει 3.579.042 δηλώσεις από το σύνολο των 5,5 εκατ. δηλώσεων και ο μεγαλύτερος όγκος των εκκαθαριστικών που απομένουν αναμένεται το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι που θα λάβουν με σημαντική καθυστέρηση το εκκαθαριστικό τους θα κληθούν να πληρώσουν τον έξτρα φόρο εφάπαξ ή στην καλύτερη περίπτωση σε δύο δόσεις. Παράλληλα η Εφορία θα χτυπήσει την πόρτα των φορολογουμένων για την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 (μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί μόλις 950.000 εκκαθαριστικά) ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010. Οσοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά εισοδήματος (1% επί του καθαρού ατομικού) ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα για το Δημόσιο ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ
Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010
Κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου