Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια...

protothema.gr

Βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει πλέον τις αποφάσεις του για το χρόνο και το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζονται συνεργάτες του και άλλα κυβερνητικά στελέχη, μετά τις επαφές και τις συζητήσεις, που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Πάρο με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις αποφάσεις – εάν είναι κάποιος σε τέτοια θέση – δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ενώ και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αποφύγει να κοινοποιήσει τις προθέσεις, τηρώντας κλειστά τα χαρτιά του στους συνομιλητές του.

Οι πρωτοβουλίες του πάντως για τον ανασχηματισμό θα φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τα σενάρια, που έχουν συζητηθεί είναι τα εξής:

Πρώτον να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις μικρής κλίμακας μέχρι τη Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυτές θα γίνουν με αφορμή την κάθοδο ορισμένων υφυπουργών ή και υπουργών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (π.χ. η Φώφη Γεννηματά στο δήμο της Αθήνας , ο Σταύρος Αρναουτάκης στην περιφέρεια Κρήτης και ίσως κι άλλοι). Θα αντικατασταθούν όσοι αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και πιθανόν να γίνουν μία – δύο ακόμη αλλαγές σε υπουργεία που θεωρείται ότι υπάρχει πρόβλημα. Σε μία τέτοια περίπτωση το ενδεχόμενο να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση μετατίθεται γι’ αργότερα και πιθανόν για μετά τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεύτερο σενάριο είναι να γίνει τώρα, πριν τη ΔΕΘ, ένας ριζικός ανασχηματισμός με μετακίνηση πολλών κορυφαίων υπουργών, συμπεριλαμβανομένων πιθανόν του Γιάννη Ραγκούση (μετάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου σε ρόλο συντονιστή), της Λούκας Κατσέλη (σε άλλο υπουργείο), του Μιχάλη Χρυσχοίδη και άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: