Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΤΙΜΑ 315,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ


Πρόστιμο συνολικού ύψους 315,2 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στις πολυεθνικές εταιρείες Unilever και Procter &Gamble.Το πρόστιμο επεβλήθη για τις πρακτικές που ακολουθούσαν στην αγορά των απορρυπαντικών σε οκτώ χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επέβαλε πρόστιμο στην γερμανική Henkel, καθώς ήταν η πρώτη που παρείχε πληροφορίες για την λειτουργία του καρτέλ στις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας διακανονισμού, η ΕΕ μείωσε τα πρόστιμα κατά 10%, με αντάλλαγμα την παραδοχή των εταιρειών ότι συμμετείχαν στη σύσταση καρτέλ.

«Με την παραδοχή της συμμετοχής τους στο καρτέλ, οι εταιρείες συμβάλλουν στην γρήγορη ολοκλήρωση της έρευνας από την Επιτροπή», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με την απόφαση, στην Unilever επιβλήθηκε πρόστιμο 104 εκατ. ευρώ, ενώ στην Procter & Gamble πρόστιμο 211,2 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Επιτροπής οι δυο εταιρείες ακολουθούσαν πρακτικές κατά του ανταγωνισμού στις αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, στο χρονικό διάστημα 2002 - 2005.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2008 «επιδρομή» στα γραφεία των τριών εταιριών, στο πλαίσιο έρευνας για χειραγώγηση των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: