Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Αναγκαίο το «κούρεμα» ελληνικού χρέους φέρεται να κρίνει ομάδα εργασίας στην ΕΕ

Ωστόσο αναμένουν πιο ήπια λύση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εμπειρογνώμονες της ΕΕ εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να περικόψει το χρέος της κατά 40-50% προκειμένου να το καταστήσει βιώσιμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» την Τετάρτη.

Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει ομάδα εργασίας της ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα.

Πιο κοντό κούρεμα «με την ψιλή» κρίνει απαραίτητο η S&P κρίνοντας αναγκαία τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50-70%.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση και ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές, προσθέτει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά δε της εφημερίδας «Die Zeit» εκτιμάται ότι μάλλον θα προκριθεί μία «λιγότερο ριζοσπαστική» λύση, όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.

«Τίποτα από αυτά δεν ισχύει» επιμένουν -τουλάχιστον στις επίσημες δηλώσεις τους- Αθήνα, Βρυξέλλες, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Μάλιστα οι κατηγορηματικές διαψεύσεις ότι τίθεται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίστηκαν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και την Τετάρτη, με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να τονίζει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους συνεπάγεται και αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.

«Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα έπληττε και την πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαν να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Όλοι αυτοί οι λόγοι καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους μη επιθυμητή για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για «εθελοντική αναδιάρθρωση».

Ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι με την επιστροφή στην ανάπτυξη, γεγονός που τοποθετεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, η Ελλάδα θα αποφύγει πλήρως το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Να ξορκίσει την αναδιάρθρωση χρέους και να κόψει κάθε συζήτηση σχετικά με αυτή, επιχείρησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι κατά την επίσκεψή του την Αθήνα.

«Όχι μόνο δεν το συζητούμε, αλλά δεν τίθεται καν ως θέμα [...] Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αναδιάρθρωση δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Ρομπάι.

Κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φέρεται να απορρίπτει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προτάσσοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.




Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: