Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Σε τροποποίηση του νόμου του 2003

Ο νόμος υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Ο νόμος υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών του 2003.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποτέλεσμα πάνδημου αιτήματος και ώριμη συνέπεια της ως τώρα εμπειρίας, ενώ θεώρησε τις αλλαγές που επέρχονται συμβολικές, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικές.

«Προφανώς πολιτικοί και ηθικοί λόγοι επέβαλαν να ανταποκριθούμε στο αίτημα του λαού να γίνει το καλύτερο υπό τις παρούσες συνθήκες και τις συνταγματικές δεσμεύσεις που υπάρχουν», ανέφερε.

Σχετικά με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο από ανώτερους εισαγγελείς, τη συγκρότηση του οποίου με αλλαγή στο σχετικό άρθρο κατέστησε δυνητική, τόνισε ότι πέραν των άλλων, ελέγχει την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού από τη γνωμοδότησή του δεσμεύεται κατά τρόπο ηθικό να πειθαρχήσει σε αυτήν η πλειοψηφία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε πρότασή του, η οποία θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική σε επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή να αποφασίζει μόνον την άσκηση δίωξης και το προκαταρκτικό έργο να το αναλάβουν αποκλειστικά τα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Πάντως ο Χ.Καστανίδης δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της
ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, η θητεία του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου να είναι ενιαύσια και να μην κληρώνεται ad hoc.

Την ίδια θέση υποστήριξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης όσον αφορά την εκλογή του από την αρχή της βουλευτικής θητείας, αλλά όχι και την παρουσία εισαγγελέων, έναντι των οποίων εξέφρασε την προτίμησή του σε τακτικούς δικαστές.

* Για λόγους αναρμοδιότητας, πέρα από το τυπικό κώλυμα ότι επρόκειτο για εκπρόθεσμη τροπολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΛΑΟΣ να μην εκπέσει από το αξίωμά του ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, επειδή η ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο είναι με τριετή αναστολή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: