Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Οι ΔΕΚΟ θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά!

Σκληρό πρόγραμμα λιτότητας τα επόμενα 4 χρόνια


http://img.protothema.gr/52EB2C0B2864411704287164CF22A57E.jpg
Αιχμή του δόρατος για τις μεγάλες περικοπές δαπανών που θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού από το 2012 και εξής, αναδεικνύονται οι ΔΕΚΟ. Όπως διαφάνηκε από τις μαραθώνιες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους επιτελείς της κυβέρνησης, η μείωση δαπανών στο Δημόσιο θα κυριαρχήσει στο πακέτο των πρόσθετων μέτρων των 23 δισ. ευρώ ως το 2015.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών θα κορυφωθούν σήμερα, πριν παρουσιαστούν τα μέτρα στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Όπως όλα δείχνουν όμως, στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτες οι περίπου 100 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Ήδη, στις επιχειρήσεις αυτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι μισθοί των 25.000 υπαλλήλων έχουν μειωθεί κατά 23%, με αποτέλεσμα ο ετήσιος μέσος όρος αποδοχών να μειωθεί από 40.000, σε περίπου 30.000 ευρώ.

Αντίθετα, στον στενό δημόσιο τομέα των 770.000 υπαλλήλων, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές αποδοχών στα ρετιρέ, αλλά και αύξηση αποδοχών στους χαμηλόμισθους, ενώ δεν αποκλείεται και αντίστοιχο μισθολόγιο να εφαρμοστεί και για τις ΔΕΚΟ.

Στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις, όπου το Δημόσιο κατέχει πλειοψηφικά ή μειοψηφικά πακέτα μετοχών, αναμένονται επίσης σημαντικές περικοπές στις αποδοχές για όλους σχεδόν τους 50.000 εργαζόμενους. Στις επιχειρήσεις αυτές (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ κλπ) ο μέσος όρος των ετήσιων απολαβών των υπαλλήλων είναι 40.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσιες απ' ό,τι στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 7 από τα 23 δισ. ευρώ, μέσα από περαιτέρω μείωσης του μισθολογικού και λειτουργικού τους κόστους, με μείωση επιδομάτων, εκτός έδρας, βραδινών, υπερωριών και κάθε είδους πρόσθετων αποδοχών στους υψηλόμισθους.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι συνολικά μπορούν να εξοικονομηθούν:
• από τις ΔΕΚΟ 2,1 έως 3,5 δισ. ευρώ
• από το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έως 4,5 δισ.
• από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής 4,5 έως 9,3 δισ. ευρώ
• από περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες 2,2 με 4,9 δισ. ευρώ
• από περικοπές στο σύστημα Υγείας περίπου 3 δισ. ευρώ
• από αύξηση εσόδων για το υπουργείο Απασχόλησης 4 δισ. ευρώ
• από τις αμυντικές δαπάνες άλλα 2,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά από τα 23 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η χώρα για την επόμενη τετραετία, τα 14 δισ. επιδιώκεται να προκύψουν από μείωση δαπανών και τα 9 δισ. από αύξηση εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: