Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Έως το Μάιο η εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων

Δεσμεύσεις από την κυβέρνηση

Για τα χρέη προς τους προμηθευτές του 2011 έχουν εγκριθεί ήδη 200 εκατ. ευρώ
Για τα χρέη προς τους προμηθευτές του 2011 έχουν εγκριθεί ήδη 200 εκατ. ευρώ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Έως τον ερχόμενο Μάιο δεσμεύτηκαν τα συναρμόδια υπουργεία ότι θα εξοφλήσουν τα χρέη του εννεαμήνου του 2010 προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού, οι οποίοι έχουν σταματήσει τον εφοδιασμό των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τους προμηθευτές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2011, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν εγκριθεί ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή τους.

Επιπλέον, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφασίστηκε νέος τρόπος τιμολόγησης των υλικών -ανά περιστατικό- από τα νοσοκομεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να εξοφλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός 45 ημερών).

Αρνητική λίστα φαρμάκων

Στο μεταξύ, συντάχθηκε «αρνητική λίστα» φαρμάκων, με σκευάσματα τα οποία οι γιατροί απαγορεύεται να συνταγογραφούν, ζητώντας συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου στο κόστος τους, και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν το συνολικό ποσό της αξίας τους.

Με την αρνητική λίστα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι, παρά τη θετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας να καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 75% της τιμής των φαρμάκων, που υποβοηθούν τη διακοπή του καπνίσματος από πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτη, τα συγκεκριμένα φάρμακα εντάχθηκαν στην αρνητική λίστα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: