Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Πώς υποδέχθηκαν οι Ισπανοί τους "Αγανακτισμένους" της Ελλάδας...



"Το κίνημα του Μ-15 (Movimiento 15-Μ - το Kίνημα των Αγανακτισμένων της Ισπανίας εκδηλώθηκε στις 15 Μαΐου) πέρασε τα σύνορα", σχολιάζει El Pais σε σημερινό της άρθρο, αναφερόμενη στις χθεσινές συγκεντρώσεις χιλιάδων Ελλήνων στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Ισπανία -που είχε προτρέψει τους... Έλληνες να... ξυπνήσουν - επιδοκίμασε τις κινητοποιήσεις. Στο Σύνταγμα αναρτήθηκε και πανό στα ισπανικά, ώστε να σταλεί το μήνυμα στη φίλη μεσογειακή χώρα «Ξυπνήσαμε. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγετε». Η El Pais αναφέρει πως στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 7.000 Έλληνες και διαδήλωσαν κατά των περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση. Η ισπανική εφημερίδα επισημαίνει την εξάπλωση των διαδηλώσεων και στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώ γίνεται αναφορά και στα αναρτημένα πανό, όπου αναγράφονται τα συνθήματα «Αφήστε τους να φύγουν» και «Κλέφτες» και μία φράση του Καζαντζάκη «Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν ελπίζω τίποτα. Είμαι ελεύθερος».

Το ραντεβού στις πλατείες ανανεώθηκε για σήμερα, καθώς Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσκαλούν σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο αντίστοιχα στις 18.00, σύμφωνα με αναρτήσεις στο facebook. Σιγά- σιγά και οι υπόλοιπες πόλεις ανακοινώνουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Χιλιάδες Έλληνες βρέθηκαν σε δρόμους και πλατείες χθες, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους με ειρηνικό τρόπο, χωρίς κομματικές ή χρωματικές αποχρώσεις.

Στα μηνύματά τους στο facebook συμμετέχοντες και υποστηρικτές του κινήματος των "Αγανακτισμένων" κάνουν έκκληση για ενότητα, ειρηνική διαμαρτυρία, αποκλεισμό ταραχοποιών στοιχείων και επιμονή, στοιχεία σημαντικά ώστε η φωνή τους να ακουστεί και πέρα από την Ελλάδα και να ενωθεί όχι μόνο με τους "Αγανακτισμένους" Ισπανούς αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως αναρτήθηκε στο facebook, την Κυριακή στις 29 Μαΐου, διοργανώνεται πανευρωπαϊκή συγκέντρωση - European Revolution - σε πλατείες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Κάλεσμα σε όλους τους Ευρωπαίους να ξυπνήσουν και να ενεργοποιηθούν ώστε να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο για τη Γηραιά Ήπειρο απευθύνουν οι διοργανωτές υπό το σύνθημα «Real Democracy Now» - Πραγματική Δημοκρατία Τώρα, ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων.
real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: