Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Συνελήφθη ο Μλάντιτς...



Την σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, λέγοντας ότι έτσι «κλείνει ένα πολύ σκληρό κεφάλαιο της σερβικής ιστορίας». «Εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας μπορώ να ανακοινώσω την... σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς. Η διαδικασία έκδοσής του (στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία) βρίσκεται σε εξέλιξη», ήταν τα πρώτα λόγια του Σέρβου προέδρου ενώπιον των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων.
Συνελήφθη ο Μλάντιτς

Αρχηγός των σερβοβοσνιακών ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992 - 1995), ο Μλάντιτς κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο για 15 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, αργά το μεσημέρι, έδωσε την απάντηση στο «θρίλερ» το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με τις αστυνομικές αρχές της Σερβίας να αναφέρουν την σύλληψη άνδρα «με μεγάλη ομοιότητα» με τον Μλάντιτς, τον οποίο υπέβαλαν σε τεστ DNA, προς επιβεβαίωση της ταυτότητάς του.

«Σήμερα κλείσαμε ένα κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας μας που θα μας βοηθήσει να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην συμφιλίωση στην περιοχή», τόνισε ο Τάντιτς και πρόσθεσε ότι πλέον «οι πόρτες για να εισέλθει η Σερβία στην ΕΕ είναι ανοιχτές».

Ο πρόεδρος Τάντιτς επιβεβαίωσε ότι ο καταζητούμενος από τα Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Ράτκο Μλάντιτς, συνελήφθη «στο έδαφος της Δημοκρατίας της Σερβίας», προσθέτοντας ότι η σύλληψη αυτή δείχνει ότι το Σερβικό κράτος έχει εγκαθιδρύσει την έννομη τάξη.

Το θρίλερ

«Έχει κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του Μλάντιτς. Αναλύουμε το DNA του τώρα», είχε δηλώσει ο αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο άνδρας συνελήφθη στη Σερβία, μετά από ανώνυμη ειδοποίηση.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Β92, ο ύποπτος που συνελήφθη χρησιμοποιούσε το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς.

Οικογενειακός φίλος του Μλάντιτς δήλωσε ότι ο συλληφθείς είναι πράγματι ο πρώην στρατιωτικής ηγέτης των Σερβοβόσνιων. «Βρίσκεται στα γραφεία της BIA (υπηρεσία πληροφοριών της Σερβίας). Συνελήφθη στην Σερβία», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, είχε καλέσει για σήμερα το μεσημέρι έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χωρίς περαιτέρω πληροφόρηση.

Κατά σύμπτωση (;) νωρίτερα σήμερα είχε δημοσιευθεί έκθεση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτζ, η οποία χαρακτήριζε «ανεπαρκείς» τις προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

«Η σύλληψή του είναι η πιο σημαντική υποχρέωση της Σερβίας. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη φυγόδικων δεν είναι επαρκείς», τονίζει ο Μπράμερτζ στην έκθεσή του, η οποία θα υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα EUObserver.

Η έκθεση πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την 6η Ιουνίου.

Η Σερβία έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συλλάβει τον Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.

ΕΕ: «Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι συνελήφθη»

Πριν τις δηλώσεις Τάντιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι αναμένει επιβεβαίωση για την σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα παραπάνω για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τον Μλάντιτς, αλλά περιμένουμε επιβεβαίωση», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Εάν όντως συμβαίνει, συνειδητοποιούμε ότι η Σερβία έχει καταλάβει την σημασία της... συμφιλίωσης με την ιστροία και τους ανθρώπους της και έχει αποφασίσει ότι θέλει πραγματικά να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό μονοπάτι», κατέληξε η εκπρόσωπος.
ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: