Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Στα 200 ευρώ ανά τ.μ. το ετήσιο τέλος για τα κέντρα διασκέδασης με χώρο καπνιστών

Εξόφληση ώς τις 30 Νοεμβρίου

Προϋπόθεση για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων είναι η καταβολή του ετήσιου ειδικού τέλους, το οποίο ορίζεται σε 200 ευρώ ανά τμ
Προϋπόθεση για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων είναι η καταβολή του ετήσιου ειδικού τέλους, το οποίο ορίζεται σε 200 ευρώ ανά τμ (Φωτογραφία: Reuters )


Aθήνα
Οδηγίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνο και των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ. παρέχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγεία με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, προϋπόθεση για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων είναι η καταβολή του ετήσιου ειδικού τέλους, το οποίο ορίζεται σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αναλυτικότερα, η καταβολή του ειδικού αυτού τέλους αφορά όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά το χρόνο έναρξης εφαρμογής του νόμου (1-7-2011) και διατηρούν χώρο καπνιζόντων. Εφόσον, οι επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατηρούν χώρους καπνιζόντων σε περισσότερα καταστήματά τους, η υποχρέωση αυτή υφίσταται αυτοτελώς για κάθε κατάστημά της.

Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται στην καταβολή του τέλους για το έτος 2011 έως την 30ή Νοεμβρίου 2011. Εξάλλου, επιχείρηση με έναρξη λειτουργίας μετά την 30η Νοεμβρίου 2011 και πριν την 1η Ιουλίου 2012 ή ήδη λειτουργούσα επιχείρηση που επιθυμεί να ενταχθεί για πρώτη φορά στο μέτρο μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, υποχρεούται να καταβάλει άμεσα το ετήσιο αυτό τέλος. Σε κάθε περίπτωση πάντως το τέλος καλύπτει τη λειτουργία του χώρου καπνιζόντων έως την 30ή Ιουνίου 2012.

Κάθε επιχείρηση από τις προαναφερθείσες που επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί στους χώρους της σε ίδιο χώρο καπνιζόντων και μετά την 30η Ιουνίου 2012, υποχρεούται για κάθε έτος ανανέωσης να καταβάλλει το τέλος αυτό μέχρι την 31η Μαΐου εκάστου έτους.

Για το πρώτο έτος εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων το ετήσιο ειδικό τέλος χώρων καπνιζόντων καταβάλλεται μόνο στις ΔΟΥ με την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μη εμπρόθεσμη καταβολή του ειδικού αυτού τέλους επειδή αποδεδειγμένα δεν υφίσταται νόμιμη λειτουργία των χώρων καπνιζόντων της επιχείρησης, παύει και η λειτουργία των χώρων αυτών.

Περαιτέρω, εφόσον σε φορολογικό έλεγχο των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνεται η μη καταβολή του συγκεκριμένου τέλους πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες για τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων αρχές

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: