Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ενέκρινε η αυστριακή βουλή τη διεύρυνση του EFSF

Απομένουν τρεις χώρες

Μετά το «ναι» της αυστριακής βουλής (στη φωτό η υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ) τρεις χώρες έχουν απομείνει να επικυρώσουν τη διεύρυνση του EFSF
Μετά το «ναι» της αυστριακής βουλής (στη φωτό η υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ) τρεις χώρες έχουν απομείνει να επικυρώσουν τη διεύρυνση του EFSF (Φωτογραφία: Reuters )


Βιέννη, Αυστρία
Το κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε την Παρασκευή τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF), γεγονός που σημαίνει ότι οι αυστριακές εγγυήσεις αυξάνονται από 12 ευρώ στα 21,6 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη, τα κοινοβούλια σε Γερμανία, Κύπρο και Εσθονία επικύρωσαν τη συμφωνία ης 21ης Ιουλίου και τη διεύρυνση του EFSF.

Σήμερα, Παρασκευή, στη Γερμανία το «πράσινο φως» άναψε και η άνω βουλή. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος χρειάζεται μόνο η υπογραφή από τον πρόεδρο της χώρας Κρίστιαν Γουλφ.

Έχουν μείνει τρεις χώρες της Ευρωζώνης που δεν έχουν βάλει ακόμη την «υπογραφή» τους:

Η Ολλανδία, η Μάλτα (μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου) και η «δύσκολη» Σλοβακία, που θα περιμένει την επικύρωση από τα υπόλοιπα κοινοβούλια πριν προχωρήσει σε ψηφοφορία.

Πιέσεις στη Σλοβακία

Σήμερα, Παρασκευή, η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Πολωνία, όπως είπε ο Σλοβάκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να αναφέρει το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Σλοβακίας να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για να εγκρίνουν την διεύρυνση του EFSF και πρόσθεσε ότι
δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για το Ταμείο.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο κ. Σέφτσοβιτς είπε επίσης πως η χώρα διακινδυνεύει την αξιοπιστία της επιδεικνύοντας δισταγμό σε ό,τι αφορά την έγκριση της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ.

Το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις ψήφους που χρειάζεται για να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Είναι προς το συμφέρον της Σλοβακίας να ψηφιστεί άνευ καθυστέρησης η ενίσχυση του EFSF, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω των ανησυχιών που υπάρχουν όσον αφορά την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.

Είναι σημαντικό όλες οι χώρες-μέλη και επιμένω όλες οι χώρες-μέλη να υποστηρίξουν πλήρως την ενίσχυση του EFSF», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Για να τεθεί σε ισχύ, η διεύρυνση του ΕΤΧΣ θα πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι Eυρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ώς τα μέσα Οκτωβρίου.

Ωστόσο, στη Σλοβακία επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά την ημερομηνία ψήφισης, καθώς η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 25 Οκτωβρίου, το οποίο απειλεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός επιμένει η ψηφοφορία αυτή να διεξαχθεί πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

«Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», είπε ο κ. Αλταφάζ, σημειώνοντας ότι η ένταξη στο ευρώ «ωφέλησε πολύ τη Σλοβακία», καθώς ευνόησε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

«Είναι προς το συμφέρον, θα έλεγα ακόμη και εγωιστικά, των Σλοβάκων πολιτών και των πολιτικών να υποστηρίξουν αυτή την ενίσχυση» του Ταμείου, συμπλήρωσε.

«Αυτό έγινε κατανοητό σε όλες τις χώρες-μέλη. Η σλοβακική κυβέρνηση το κατάλαβε την 21η Ιουλίου. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη επικύρωσή του από το κοινοβούλιο" της Σλοβακίας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, καθώς το σχέδιο Α αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους ηγέτες της Ευρωζώνης», συμπεριλαμβανομένων των Σλοβάκων, κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: