Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Έξι στους δέκα Έλληνες στηρίζουν το ΠΣΑ

Έξι στους δέκα Έλληνες τάσσονται υπέρ του ΠΣΑ και ανάλογο ποσοστό εκφράζει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, καταδεικνύει το έκτακτο Βαρόμετρο της Public Issue για τον Σκάι. Ένας στους δύο θεωρούν ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς έξωθεν βοήθεια, το μεγάλο χρέος και το έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε 1-4 Φεβρουαρίου, δηλαδή "καλύπτει" και την αίσθηση που προκάλεσαν τα μέτρα που ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι το ΠΣΑ που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση θα έχει αποτέλεσμα, το 60% απαντούν ότι θα έχει, το 31% ότι μάλλον δεν θα έχει αποτέλεσμα και το 9% δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν.

Ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα, 70% τίθενται υπέρ της περικοπής επιδομάτων στο Δημόσιο και 20% κατά, 68% υπέρ του παγώματος προσλήψεων στο Δημόσιο έναντι 28% που τίθενται κατά και το 68% είναι υπέρ του παγώματος μισθών στο Δημόσιο έναντι 25% κατά.

Αρνητικοί είναι οι πολίτες στην αύξηση φόρων στα καύσιμα, στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και σε επιβολή νέων φόρων. Το 69% τίθενται αρνητικά σε αύξηση του φόρου στα καύσιμα έναντι 29% που το βλέπουν θετικά, το 61% είναι κατά της αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έναντι 34% που είναι υπέρ και το 51% είναι κατά της επιβολής νέων φόρων έναντι 30% που είναι υπέρ.

Παράλληλα, το 64% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση "έχει σχέδιο" για την αντιμετώπιση της κρίσης, έναντι 33% που θεωρούν ότι "μάλλον δεν έχει" και 62% θεωρούν ότι η κυβέρνηση "είναι ικανή" να αντιμετωπίσει την κρίση, έναντι 33% που θεωρούν ότι "δεν είναι ικανή". Ποσοστό 60% τίθενται υπέρ ενός νέου προγράμματος για την επιτάχυνση της οικονομίας.

Το 83% των ερωτηθέντων δηλώνουν ανήσυχοι για το δημόσιο χρέος, έναντι 17% που δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις και όταν το ερώτημα τίθεται σε ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Αριστεράς. Επίσης, ποσοστό 38% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και το 59% θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό απίθανο.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι το πώς διάκεινται οι πολίτες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το χρέος και το έλλειμμα. Ποσοστό 52% θεωρούν ότι η Ελλάδα μάλλον δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις μόνο να τα αντιμετωπίσει, το 46% θεωρούν ότι μάλλον μπορεί.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία για την αντιμετώπιση της κρίσης, ποσοστό 23% δηλώνουν ότι "εμπιστεύονται πολύ" τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ποσοστό 32% ότι τον "εμπιστεύονται αρκετά", ποσοστό 25% ότι "τον εμπιστεύονται λίγο" και "καθόλου" απαντά το 18%.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το 25% δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται "πολύ", το 33% "αρκετά", το 23% λίγο και το 15% καθόλου. Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στην υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, ποσοστό 16% την εμπιστεύονται "πολύ", 27% την εμπιστεύονται "αρκετά", 31% την εμπιστεύονται "λίγο" και 22% "καθόλου".

Εξάλλου, το 58% των ερωτηθέντων κρίνει μάλλον σωστή τη στάση του Αντώνη Σαμαρά για θέματα οικονομίας, το 22% "μάλλον λάθος" και το 7% "ούτε σωστή, ούτε λάθος". Στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 76% τη θεωρεί "μάλλον σωστή" και 15% "μάλλον λάθος".

Ως προς τη στάση των κομμάτων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία, ποσοστό 61% θεωρούν μάλλον σωστή τη στάση της ΝΔ έναντι 26% που την θεωρούν μάλλον λάθος. Για το ΚΚΕ, ποσοστό 68% θεωρούν μάλλον λανθασμένη τη στάση του έναντι 20% που τη θεωρούν σωστή. Για το ΛΑΟΣ, ποσοστό 54% θεωρεί μάλλον σωστή τη στάση του έναντι 26% που τη θεωρούν μάλλον λανθασμένη και για τον ΣΥΡΙΖΑ το 65% θεωρεί τη στάση του μάλλον λανθασμένη έναντι 20% που τη θεωρούν μάλλον σωστή.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: