Στην άμεση υλοποίηση της εργασιακής εφεδρείας, του ενιαίου μισθολογίου, των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των διαρθρωτικών μέτρων, προχωράει η κυβέρνηση κατά τις επιταγές της τρόικας.
Τα σκληρά μέτρα θα συμφωνηθούν στο σύνολό τους κατά τη ... δεύτερη έλευση των επικεφαλής της τρόικας σε δέκα ημέρες.
Ανεξαρτήτως των δύο πολιτικών γραμμών που ακολουθεί η κυβέρνηση από τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης, για εμπλοκή ή όχι των διαπραγματεύσεων, κι ενώ ήταν γνωστό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από το πρωί της ίδιας μέρας πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρώνονταν το βράδυ, το «διά ταύτα» είναι πως έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία ως προς τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας και στη «γενική κυβέρνηση, στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα», όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών.
Στο δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου -λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- αναμένεται να αναλυθούν οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου. Σ' αυτές εστιάζει με τη χθεσινή μακροσκελή δισέλιδη ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανέρχεται για να διαψεύσει τα περί εμπλοκής:
* Η κυβέρνηση συζητεί με την τρόικα για το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς στόχους της διετίας 2011-2012, εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του επόμενου έτους στις 3 Οκτωβρίου. Η λήψη «μέτρων ανάσχεσης» της ύφεσης και η ανάγκη να κινηθούν «δυναμικά» προς την κατεύθυνση των «αναγκαίων ριζοσπαστικών αλλαγών» αποτελούν καίρια σημεία των διαπραγματεύσεων.
* Ο υπουργός Οικονομικών εμμένει, με την ανακοίνωσή του, στη «δική μας υποχρέωση να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων μας», να προχωρήσουν οικειοθελώς, «να γίνουν τώρα, σε ελάχιστο χρόνο» τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και να εφαρμοστούν τα ψηφισθέντα διαρθρωτικά ζητήματα «με πιο γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο».
Αποτασσόμενος τις πολιτικές «παλαιού συμβατικού τύπου» και θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον «κίνδυνο» και τη «συνείδηση εθνικής ευθύνης», ο υπουργός Οικονομικών στέλνει για άλλη μια φορά το μήνυμα της πιστής τήρησης των όσων έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο.
Περιορισμός πρωτογενών δαπανών
Η ταχύτατη εφαρμογή μέτρων περιορισμού των πρωτογενών δαπανών και ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι η κοινή γραμμή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Στόχος, να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι θα κλείσει στο 8,6%-8,7% και το οικονομικό επιτελείο στο 8,1%-8,2%. Και τα μέτρα αυτά εντοπίζονται σε:
1 Εργασιακή εφεδρεία. Η διεύρυνσή της, πέρα από τα συμφωνηθέντα και νομοθετημένα, και στη γενική κυβέρνηση, «στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα», ανοίγει το δρόμο για απολύσεις, που δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και στο εσωτερικό του Δημοσίου όταν υπερκεραστούν τα νομικά κωλύματα.
2Ενιαίο μισθολόγιο. Το σκληρό σενάριο φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μετά τις συζητήσεις με την τρόικα. Αρμόδιοι παράγοντες στέκονταν στην εμμονή της τρόικας να υπάρξει πλαφόν συνολικών αποδοχών, περιορίζοντας την «προσωπική διαφορά» για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, όχι μόνο του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη μελέτη που είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου μπορεί να εξοικονομηθούν από 1 έως 4,5 δισ. ευρώ.
3Διαρθρωτικά. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, όπως στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, έχουν ενοχλήσει την τρόικα, η οποία ζητάει υλοποίηση όλων, με παράκαμψη των όποιων «συντεχνιακών» συμφερόντων. Αποψη την οποία έχει εκφράσει και δημοσίως κατ' επανάληψη.
Τρόικα κατά Ταμείων
4Ασφαλιστικά ταμεία. Σε «πηγή του κακού» αναδεικνύονται κατά την τρόικα τα Ταμεία που συνεχίζουν να αντλούν έσοδα από τον προϋπολογισμό. Τα 600 εκατ. ευρώ από την εκτίμηση της τρόικας για υπέρβαση του ελλείμματος κατά 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη του έτους αποδίδονται στα Ταμεία. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε μια πολιτική περαιτέρω περιορισμού των συντάξεων, θέτοντας πρωτίστως την επίσπευση των μελετών για τα επικουρικά ταμεία και την επικαιροποίηση αυτών που αφορούν τα κύρια ταμεία ασφάλισης.
5Ιδιωτικοποιήσεις. Ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη του μήνα θεωρείται ανέφικτος, καθώς είναι αδύνατο να εισπραχθούν άλλα 1,3 δισ. ευρώ σε 25 ημέρες. Ως εκ τούτου, η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει την πώληση επιχειρήσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Μετά την επίσπευση της πώλησης του 35% των ΕΛ.ΠΕ., από τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αντληθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, αναζητούνται τρεις με τέσσερις επιχειρήσεις που θα αποφέρουν ανάλογα έσοδα.
Το ελληνικό ζήτημα, και ειδικότερα το δεύτερο πακέτο βοήθειας, συζητείται εκτενώς στο σημερινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς. Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται σε επαφή με τον επίτροπο Ολι Ρεν και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εν όψει του άτυπου Eurogroup-Ecofin στις 16-17 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία. *
enet.gr
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011
Για απολύσεις, επιδόματα, συντάξεις, περιουσία θα επιστρέψει η τρόικα...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου