Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μέρκελ με Βαν Ρομπέι για τη διάσωση της Ελλάδας

Κρίσιμες επαφές για τις εγγυήσεις και την τύχη του δανείου


http://img.protothema.gr/F33AE341C4AB0A4DD55D75C598AF3F51.jpg
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς μέσα σε ελάχιστες ώρες οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί καλούνται να λάβουν αποφάσεις τις οποίες καθυστερούν και αναβάλλουν εβδομάδες τώρα!

Με την πίεση που ασκούν πια στους Γερμανούς πολιτικούς και τη φράου Μερκελ ακόμα και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της, να κορυφώνεται, πρωτίστως όμως με το βλέμμα στις αγορές που δεν συγχωρούν άλλη … «παράταση» στην αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» χρέους, ιδίως μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους συνολικά στην ευρωζώνη, όπως ζητά η γερμανική κυβέρνηση. Η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα χρέους σε μια συνολική και θεωρητική βάση, την ώρα που η Ελλάδα απειλεί να «σκάσει» μέσα στις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες!

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να έχει μέσα στις επόμενες ώρες συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Bαν Ρομπέι στο Βερολίνο.

Ο κύριος Bαν Ρομπέι θα φτάσει στη Γερμανία προερχόμενος από τη Φινλανδία, εκεί όπου προσπάθησε να αμβλύνει τη στάση της κυβέρνησης που εμμένει στην παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα δανειοδότηση της χώρας μας. Εγγυήσεις που εκ των πραγμάτων θα ωθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων, παράμετρος που αποτέλεσε και το «αγκάθι» στις συνομιλίες με την Τρόικα !

Άκαμπτοι οι Φινλανδοί

Η στάση των Φινλανδών αναμένεται να παραμείνει άκαμπτη, κάτι που διαφάνηκε και από τις νέες δηλώσεις της Φιλανδής υπουργού Οικονομικών. Η κυρία Ουρπιλάινεν εκτιμά ότι δεν αναμένει λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει ούτε καν μετά τη συνάντηση που θα έχει η ίδια και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογο τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα την Τρίτη! Συνάντηση που προκάλεσε ο χερ Σόιμπλε θέλοντας να βρει μια λύση για τις εγγυήσεις και μια τελεσίδικη απόφαση για την Ελλάδα!

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές και το ερώτημα είναι κατά πόσον οι αγορές θα δώσουν – ξανά – χρόνο στους πολιτικούς να «εφεύρουν» μια λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο όλοι κατανοούν πως μπορεί να απαντηθεί επαρκώς ΜΟΝΟ με την αλλαγή πορείας σε πολιτικό επίπεδο και την υιοθέτηση ενός κοινού εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης: του ευρωομολόγου.

Που με τη σειρά του προκαλεί … «ίλιγγο» στις κυβερνήσεις των χωρών του «σκληρού» πυρήνα του ευρώ , με πρώτη τη Γερμανία. Που ας μην ξεχνάμε όλο αυτό το διάστημα της κρίσης εξακολουθεί να δανείζεται με εντυπωσιακά χαμηλά επιτόκια. Και προφανώς δεν έχει καμία διάθεση να μπει στον ίδιο παρανομαστή με τις διόλου αξιόχρεες χώρες του Νότου, πολύ περισσότερο να δει το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο μέσω ενός κοινού επιτοκίου που θα επιφέρει το ευρωομόλογο.

Για όσους ενδεχομένως είχαν αμφιβολίες, αυτές τις έλυσε ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor’s, κύριος Moritz Kraemer. Ο όποιος ορθά – κοφτά ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που εκδοθεί ένα ευρωομόλογο, αυτομάτως θα λάβει την αξιολόγηση του ασθενέστερου μέλους της ευρωζώνης, εν προκειμένω το CC της Ελλάδας!

Με δυο λόγια η Γερμανία αυτομάτως θα έμπαινε – τυπικά έστω – σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», όντας την ίδια στιγμή η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της ηπείρου μας! Γεγονός που πέρα από το ανάλογο κόστος δανεισμού , θα έχει ένα ακόμα πιο υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μερκελ και για τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών της «ομάδας» της Γερμανίας. Που θα κληθούν να αιτιολογήσουν στους πολίτες τους για ποιον λόγο θα πληρώνουν ακριβότερα τα δάνεια που θα λαμβάνουν!

Δύσκολο αν όχι απίθανο ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα …

Δεν υπάρχουν σχόλια: