Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης με μπαράζ νομοσχεδίων

Προσπάθεια αλλαγής κλίματος


Ο πρωθυπουργός θα δώσει οδηγίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα σε σύσκεψη στο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός θα δώσει οδηγίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα σε σύσκεψη στο Μαξίμου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε πολιτική αντεπίθεση καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να κλείσει τις «εκκρεμότητες» που οδήγησαν στην πρόσφατη ρήξη με την τρόικα.

Έτσι, το επόμενο 15ήμερο, και πριν επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρουν την οδό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και έχουν δημιουργήσει στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ την πεποίθηση ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα καθυστερούν εξαιτίας της κωλυσιεργίας κυβερνητικών στελεχών αλλά και των συντεχνιακών αντιδράσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το πλαίσιο της πολιτικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη θα εγκριθούν οι παρεμβάσεις στην υγεία με το νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί μετά το πράσινο φως που έλαβε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης από τον πρωθυπουργό.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκριθούν οι αλλαγές στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, παρά τις συζητήσεις που έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην αποποινικοποίηση της χρήσης.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στο πρόγραμμά της, εφαρμόζοντας τους νόμους που ψηφίστηκαν για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και προωθώντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν έχουν «σπάσει» οι συνομιλίες με την τρόικα και θα επαναληφθούν μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, προσδιόρισε ως άμεσο στόχο της κυβέρνησης την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, με το ποσό που αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του Σεπτεμβρίου, είτε αυτό θεωρηθεί ως η έκτη δόση του πρώτου δανείου, είτε ως πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες για την εργασιακή εφεδρεία «στα όρια του στενού δημόσιου τομέα», εξετάζοντας τυχόν συνταγματικά κωλύματα, τα οποία, όπως εξήγησε, δεν ισχύουν στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε ψυχραιμία από όλους, ώστε να μεταφέρονται προς το εξωτερικό τα σωστά μηνύματα, καθώς εκκρεμεί στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ η επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας.

Τέλος, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα εξαγγείλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ. «Όσες ρυθμίσεις υπάρξουν θα συμπεριληφθούν στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και, μέχρι να αρχίσει αυτό να ισχύει, δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ που έχουν θεσπιστεί».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: