Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Συμφωνία σύντομα στο θέμα των εγγυήσεων «βλέπει» από το Ελσίνκι ο Βαν Ρομπάι

«Εφαρμόστε άμεσα την 21η Ιουλίου»


«Εφαρμόστε άμεσα και πλήρως τη συμφωνία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι (δεξ.) μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό
«Εφαρμόστε άμεσα και πλήρως τη συμφωνία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι (δεξ.) μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ελσίνκι
Η άμεση και πλήρης εφαρμογή του πακέτου που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι ζήτημα «άμεσης προτεραιότητας» για την ίδια την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, υπογράμμισε στο Ελσίνκι ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι μετά τη συνάντησή με τον Φινλανδό πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΕΕ διαπιστώνει επίσης σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της εξεύρεσης λύσης σε σχέση με τις φινλανδικές εγγυήσεις, μίας λύσης «που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες της Φινλανδίας αλλά δεν θα υπονομεύει την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κάταϊνεν τη Δευτέρα, και πριν μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε το πακέτο (της 21ης Ιουλίου) τώρα, όλα τα μέτρα και τίποτε άλλο παρά τα μέτρα».

To διακύβευμα είναι η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωζώνης και των μελών της, υπογράμμισε ο Ρομπάι, σημειώνοντας με νόημα πως «αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζουμε εσωτερικά θέματα σε σύνδεση με αποφάσεις που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επαναλαμβάνοντας πως «φυσικά, αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεών της», ο Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε πως, εν όψει της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης, η άμεση και κατά προτεραιότητα εφαρμογή της συμφωνίας 21ης Ιουλίου καθίσταται ακόμη περισσότερο απαραίτητη.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις

Παράλληλα, η συνέχιση των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου «πακέτου» αρωγής προς την Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

Στόχος των εργασιών της εν λόγω ομάδας είναι η προετοιμασία του επόμενου Συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θα συνέλθει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Πολωνία.

Από την, τεχνοκρατικού επιπέδου, συνεδρίαση δεν προβλέπεται να υπάρξουν συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, όπως άλλωστε είθισται στις συνεδριάσεις αυτού του επιπέδου.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις διαθέσεις που επικρατούν στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη συνέχεια να εξετάσει αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την εξεύρεση «πολιτικών ρυθμίσεων» στα θέματα επί των οποίων υπάρχουν τριβές ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα.

Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που επιζητούν οι Φινλανδοί για να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις έναντι των φινλανδικών αιτημάτων είναι όλο και πιο έντονες στην ευρωζώνη.

Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η πρόταση του Βελγίου να ισχύσουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας για τις χώρες που ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: