Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Το ψέμα του Αλαφούζου για το «χαράτσι» ...





Ολη η αλήθεια για το τέλος ακινήτων που δεν πλήρωσε ο ΣΚΑΪ στη ΔΕΗ και ο τρόπος με τον οποίο μεθόδευσε να έχει μηδενικό λογαριασμό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ
newspaper@parapolitika.gr

«Είμαι καρκινοπαθής και μου κόβουν το ρεύμα. Θέλω να πεθάνω με... αξιοπρέπεια». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε έναν 55χρονο από τη Θεσσαλονίκη, τη συγκλονιστική μαρτυρία του οποίου παρακολούθησε καθηλωμένο το Πανελλήνιο από τον τηλεοπτικό του δέκτη σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Βέβαια, ο 55χρονος δεν είναι η μοναδική περίπτωση συμπολίτη μας που λόγω του «χαρατσιού» έχει οδηγηθεί στην απελπισία. Από την άλλη, ο τηλεοπτικός σταθμός που φιλοξένησε τη συγκεκριμένη μαρτυρία είναι από τις λίγες περιπτώσεις –αν όχι η μοναδική– επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν καθόλου «χαράτσι»! Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, φαίνεται πως και σε αυτήν την περίπτωση, την ώρα που χιλιάδες Ελληνες πολίτες ασφυκτιούν, το νομικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί ευνοεί συγκεκριμένους επιχειρηματίες, απαλλάσσοντάς τους από τον δυσβάστακτο φόρο.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα καυτά στοιχεία που αποδεικνύουν το ψέμα του κ. Αλαφούζου, όπως προκύπτει από τον λογαριασμό ρεύματος για το κτίριο που στεγάζονται ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή» και για το οποίο έχει εξασφαλιστεί απαλλαγή. Ταυτόχρονα, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ξετυλίγουν το κουβάρι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτιρίου, καλώντας τους υπευθύνους της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσουν πώς διά μαγείας εξαφανίστηκε ο φόρος, όταν εδώ και δύο χρόνια είναι το πλέον βαρύ φορτίο στις πλάτες χιλιάδων Ελλήνων.

Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή. Την επομένη ημέρα από την επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη που πραγματοποίησε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο κτίριο Πληροφοριακών Συστημάτων, ο πρόεδρός της, Νίκος Φωτόπουλος, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για «ένα σκάνδαλο απέναντι στον φτωχό λαό». Ο κ. Φωτόπουλος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που δεν έχουν πληρώσει καθόλου το ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ άλλες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από συγκεκριμένη τροπολογία και το ποσό που εντέλει κλήθηκαν να πληρώσουν είναι μειωμένο έως και 60%. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, μία από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει καθόλου ΕΕΤΗΔΕ είναι και ο ΣΚΑΪ.

Η αντίδραση από τον τηλεοπτικό σταθμό έρχεται σχεδόν αμέσως και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ κομ» είναι ενοικιαστής και όχι ιδιοκτήτης, οπότε δεν οφείλει την καταβολή του τέλους. Η ΓΕΝΟΠ ανταπαντά θέτοντας πέντε ερωτήματα, με κυριότερο το αν η εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ κομ» γνωρίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου από τον οποίο ενοικιάζει και εκπέμπει ο σταθμός. Ο λογαριασμός που φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ΣΚΑΪ περί μη υποχρέωσης καταβολής του «χαρατσιού» και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου στην Εθνάρχου Μακαρίου. Ο λογαριασμός αφορά περίοδο κατανάλωσης από 01/07/2012 έως και 01/08/2012. Η διεύθυνση είναι Εθν. Μακαρίου 23, στο Νέο Φάληρο, δηλαδή το κτίριο που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εφημερίδα «Καθημερινή».

«Χαράτσι» δεν υπάρχει πουθενά, όπως επίσης δεν έχει υπολογιστεί το τέλος ακίνητης περιουσίας. Οντως, βέβαια, ο λογαριασμός δεν αφορά την εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ Κομ», αλλά την ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. Μόνο που εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ είναι ο κ. Θεμιστοκλής Αλαφούζος, αδερφός του προέδρου του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος στην επίσημη ανακοίνωση του σταθμού που μιλά για ψεύδη και συκοφαντίες ξέχασε να αναφέρει αυτήν τη μικρή λεπτομέρεια, καθώς και για ποιον λόγο έχει πλήρη απαλλαγή από το τέλος ακινήτων, αφού ο σταθμός δεν είναι ιστορικό ή αρχαιολογικό μνημείο, ευκτήριος οίκος, ναός ή μονή… Οπως, επίσης, ξέχασε το γεγονός ότι στην ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ κύριος μέτοχος, με ποσοστό 100%, είναι η εταιρεία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε., στην οποία ο κ. Γιάννης Αλαφούζος είναι αντιπρόεδρος, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ.

Αλλωστε, όπως προκύπτει και από την απλή ανάγνωση του καταστατικού της εταιρείας, τα έσοδα της ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ προέρχονται από τα ενοίκια που εισπράττει ως εκμισθωτής από τα γραφεία που μισθώνει σε άλλες εταιρείες και από την τιμολόγηση των κοινοχρήστων δαπανών που αφορούν το κτίριο που έχει στην κατοχή της.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. «Η εταιρία ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΓΩΝ, με διακριτικό τίτλο “ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ”, ιδρύθηκε το 1959 (ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 315/21.07.1959 ΤΑΕ & ΕΠΕ) και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών με αριθμό 542/02/Β/86/253. Εδρα της εταιρίας είναι ο Δήμος Πειραιά (Εθνάρχου Μακαρίου & Δημητρίου Φαληρέως 2, Νέο Φάληρο)». Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της εταιρείας είναι οι οικοδομικές και κατασκευαστικές εργασίες γενικώς και η εκτέλεση τεχνικών έργων πάσης φύσεως. Στην εταιρεία εργάζονται δύο άτομα, ενώ η λογιστική αξία των ακινήτων και κτιρίων που έχει στην κατοχή της υπολογίζεται σε 11.993.613,04 ευρώ. Η ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ είναι θυγατρική της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε. και διοικείται από 4μελές Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Θεμιστοκλή Αλαφούζο, αντιπρόεδρο τον κ. Βασίλειο Διαμαντόπουλο και μέλη τους κ.κ. Ιωάννη Σιγάλα και Χρήστο Αγραφιώτη. Σωστά, λοιπόν, ο ΣΚΑΪ είναι ενοικιαστής και δεν υποχρεούται να καταβάλει «χαράτσι», υποχρεούται όμως ο κ. Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του ακινήτου…

«Κύριε Αλαφούζο, σταματήστε να κάνετε τον εισαγγελέα»

Φωτιά και λάβρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εναντίον του ομίλου του ΣΚΑΪ και των ανακοινώσεων για το τέλος ακινήτων.
Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε: «Οι κύριοι αυτοί, έναν χρόνο τώρα, δεν πληρώνουν “χαράτσι”. Εάν είναι διαφορετικά, ας μας δείξουν τους λογαριασμούς που έχουν πληρώσει. Κατά τα άλλα, ξέρουν να κουνούν το δάχτυλο στους άλλους. Πρέπει κάποιος να τους πει ότι για να κουνάς το δάχτυλο πρέπει να είσαι εσύ εντάξει. Ας μην παίρνουν το ύφος του εισαγγελέα και να σταματήσουν να ρίχνουν στην κρεατομηχανή του κιμά εδώ και 2,5 χρόνια όποιον αγωνίζεται και αντιστέκεται σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές…». «Παίζουμε την κολοκυθιά μου φαίνεται. Ο ΣΚΑΪ είναι σε ένα κτίριο, εκπέμπει από συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο δεν πληρώνει “χαράτσι”.

Μπορούν να μας πουν σε ποιον ανήκει ο ΣΚΑΪ και σε ποιον ανήκει το κτίριο; Κοροϊδευόμαστε; Να ξέρουν ότι εμάς δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν, πάντως, αφού υπάρχουν στοιχεία που πιστοποιούν τους ισχυρισμούς». Και εξηγεί, καταλήγοντας: «Ο λογαριασμός έρχεται στην ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ, που ανήκει 100% στην “Καθημερινή”, ιδιοκτησίας Θεμιστοκλή Αλαφούζου. Ο ΣΚΑΪ πού ανήκει; Τα τελευταία 2,5 χρόνια κάνει μαύρη προπαγάνδα, πλύση εγκεφάλου, θα έλεγα, υπέρ του Μνημονίου. Ξαναλέω ότι έχει πάρει εργολαβία το χτύπημα και τη σπίλωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τους λέω, λοιπόν, ότι για να κρίνεις τους άλλους πρέπει να είσαι εντάξει. Οι κύριοι αυτοί δεν είναι εντάξει. Εναν χρόνο τώρα δεν πλήρωναν “χαράτσι” και έκαναν το παπί…».

Πώς κατάφερε να πάρει απαλλαγή από το ΤΑΠ

Τα ερωτήματα, βέβαια, που προκύπτουν ύστερα από όλα αυτά είναι πολλά και ποικίλα, με κυριότερα –και ως ώρας αναπάντητα– το γιατί, το πώς και με ποια αιτιολογία το κτίριο στην Εθνάρχου Μακαρίου δεν φαίνεται να υποχρεούται στην καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012. Οπως, όμως, προκύπτει από τον λογαριασμό, δεν υπάρχει και το τέλος ακίνητης περιουσίας, από τη στιγμή που όλοι οι συντελεστές παραμένουν μηδενικοί. Σύμφωνα με τον 2130/93, το τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ με δόσεις ίσες προς τον αριθμό των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε θα έπρεπε να αναγράφεται στον λογαριασμό και η ανάλογη δόση.

Η μόνη εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι το κτίριο απολαμβάνει κάποιου είδους απαλλαγή, μόνο που στο άρθρο 24, παράγραφος 7, του νόμου όπου και αναφέρονται οι απαλλαγές δεν γίνεται αναφορά σε κτίρια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το θέμα απασχολεί ήδη και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς από τις 27 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει σε σχετική της ερώτηση-επιστολή προς τον δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, αφού περιήλθε σε γνώση της συγκεκριμένη καταγγελία για την απαλλαγή του κτιρίου από την καταβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας (βάσει του οποίου υπολογίζεται το ΕΕΤΗΔΕ), ζητά να μάθει σε ποια κατηγορία, βάσει νόμου, εμπίπτει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Η ίδια η ΔΕΗ, πάντως, νίπτει τα χείρας της και «δείχνει» τους δήμους, αλλά και την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία ψήφισε τον σχετικό νόμο, ως υπευθύνους για την όλη κατάσταση. Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, αναφέρει ότι τα στοιχεία που αφορούν επιφάνειες, τιμές ζώνης και παλαιότητα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ακόμα και στις περιπτώσεις μηδενισμού των τιμών με χορήγηση απαλλαγών για ακίνητα) καθορίζονται αποκλειστικά από τους δήμους και, στη συνέχεια, παρέχονται στον διαχειριστή δικτύου, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος του ΕΕΤΗΔΕ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, τα ποσά του τέλους που εισπράττει η ΔΕΗ αποδίδονται στους δήμους, οι οποίοι οφείλουν να τηρούν καταστάσεις για τα κτίρια που υποχρεούνται στην καταβολή και βρίσκονται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: