Σε νέες δηλώσεις που προϊδεάζουν για τη δημιουργία νέου κόμματος προχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.
Ο πρώην υπουργός υγείας εξέφρασε τη θέση του για το πολιτικό σύστημα που είναι όπως είπε σήμερα «σάπιο και παρηκμασμένο». Ο κ. Λοβέρδος όπως είπε χρειάζεται «ένα νέο εθνικό σχέδιο που να απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν ένα παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνει τα θλιβερά και καταστροφικά του λάθη».
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «είτε πρόκειται για την άσκηση πολιτικής, είτε πρόκειται για τις επιλογές προσώπων η θλιβερή όψη της Μεταπολίτευσης είναι πανταχού παρούσα. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, εδώ και τώρα. Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται ρήξη σε κάθε γωνιά του πολιτικού της συστήματος. Ρήξη με τον μεταπολιτευτικό μας κακό εαυτό. Γιατί η μεταπολίτευση είχε και πολλές καλές στιγμές, όπως η δημιουργία ευρύτατης μεσαίας τάξης, η ευημερία και η εμπέδωση μιας σταθερής Δημοκρατίας. Ρήξη, λοιπόν, με τον κακό μας εαυτό, που μας δημιούργησε τα δύο μεγάλα σημερινά μας προβλήματά: το μεγάλο δημόσιο χρέος και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας».
«Δηλώνω σήμερα, για ακόμη μία φορά, τη σταθερή μου επιλογή να αναλάβω πρωτοβουλίες, αλλά και να συμμετάσχω σε πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, με τη συμμαχική λογική που επιβάλλει η κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «στην βαθύτατη οικονομική κρίση σήμερα, όπως ακριβώς και στον πόλεμο, επιβάλλονται οι συμμαχίες και τα μέτωπα εθνικής ευθύνης. Οι συμμαχίες, όμως, δεν καταργούν την πολιτική γεωγραφία, τις πολιτικές διαφοροποιήσεις. Η αριστερά και η δεξιά υπήρχαν διακόσια και πλέον χρόνια πριν από την παρούσα κρίση και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά από αυτήν. Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη ανασυγκρότησης του ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο οποίος σήμερα είναι διασπασμένος σε κόμματα, δίκτυα και φυσικά πρόσωπα».
Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «ο χώρος μας, ο σοσιαλδημοκρατικός χρειάζεται ανασυγκρότηση και γι’ αυτήν απαιτούνται ειλικρινείς και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, μετά την υπέρβαση των μεγάλων μας θεμάτων με την εφαρμογή της απόφασης των τριών αρχηγών, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και την καταβολή της δόσης των 43-44 δισ. ευρώ (για να ξέρουμε τι λέμε). Και γιατί τώρα; Μα γιατί η ρήξη στο πολιτικό σύστημα, η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού συστήματος, με νέα κόμματα ή απολύτως αναμορφωμένους σχηματισμούς και απολύτως νέα νοοτροπία αποτελούν ταπροαπαιτούμενα για την αποφυγή της κατάρρευσης, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».
«Το παρόν πολιτικό σύστημα» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος «παίζει με το ψέμα, τη δημαγωγία, αδιαφορεί για την μη λειτουργία του Διοίκησης και της Δικαιοσύνης πουκαταστρέφουν την οικονομία και την δυνατότητα της οικονομικής ανάκαμψης των Ελλήνων. Κι ό,τι γίνεται ακόμη, στους κρίσιμους αυτούς και για την ανάπτυξη τομείς, στηρίζεται στον πατριωτισμό και στην πίστη ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων και ορισμένων δικαστών. Πρέπει να αρχίσουμε την αντίστροφη πορεία για την ανάπτυξη και την ευημερία. Κι αυτής της αλλαγής προαπαιτούμενο είναι, η ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα. Ομπρέλα αυτών των ρηξιακών πολιτικών δράσεων θα είναι η Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία, που θα ανατείλει με την αλλαγή του Συντάγματος το 2013-1014».
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε, λοιπόν, σήμερα, ένα κόμμα ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό ανοικτό στην κοινωνία και τα ρεύματά της, με όπλο το εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας και των πολιτών της από την κρίση και την επιστροφή στην ευημερία και την αξιοπιστία. Ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος, η Δημοκρατική Παράταξη αν και σήμερα βρίσκεται σε κρίση, αντικειμενικά είναι πολύ μεγάλη. Συγκινεί το 50% του ελληνικού λαού. Θα επιμείνουμε λοιπόν σ’ αυτήν την Δημοκρατική Παράταξη. Θα την σεβαστούμε, θα την στηρίξουμε θα την ξανακάνουμε σε λίγο και πάλι πολύ μεγάλη στην συνείδηση και τις επιλογές των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούμε».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «σήμερα η Ελλάδα δίνει μία μάχη για το πρόγραμμα των επόμενων ετών. Έχω δείξει ότι έχω αίσθηση της κρισιμότητας κάθε συγκυρίας και ότι δεν πάσχω από κάποια μωροφιλοδοξία να κινούμαι σε τόσο διαφορετικούς ρυθμούς από την πραγματικότητα της χώρας μας. Πολιτική πρόταση καταθέτω. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην ώρα τους. Σήμερα αναγνωρίζονται στην Ευρώπη ο μόχθος, ο ιδρώτας και οι θυσίες του ελληνικού λαού και κάποιων πολιτικών τα τελευταία τρία χρόνια. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές προϋποθέσεις τηςανάκαμψης υπάρχουν μετά τους αγώνες που δώσαμε σε συνθήκες περίπου προσωπικής καταδίωξης από τους δημαγωγούς και τους πολιτικούς της βίας. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να περάσει χωρίς να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της οριστικής ανάκαμψης, της οριστικής ανόρθωσης της Ελλάδας, την οποία μόνο μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης μπορούμε να επιτύχουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου