Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Φόρος ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό



ό ή ό  ώ ό
Σχέδιο για επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο χωρίς να ισχύει αφορολόγητο όριο φάινεται πως εξετάστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.
Με την καθιέρωση του νέου φόρου, το υπουργείο προσδοκά να εξασφαλίσει έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ ετησίως, μετά και την κατάργηση από το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
 
Σε κάθε περίπτωση τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ωστόσο στη σύσκεψη εξετάστικαν διάφορα εναλλακτικάσενάρια κλιμάκωσής του, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με το Mega, το βασικό σενάριο που συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή προβλέπει τη φορολόγηση των κατοικιών με κλίμακα, χωρίς αφορολόγητο. Για τις πρώτες 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, ο συντελεστής θα είναι 1 ή 2 τοις χιλίοις και ο ανώτατος θα φτάνει τουλάχιστον στο 2%. Το δημοσιονομικό όφελος από αυτή την κλίμακα υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.
 
Στον νέο φόρο θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια και γι' αυτόν τον λόγο οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση στο πρώτο 2μηνο του 2013, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων Ε9 δεν έχουν καταχωρηθεί. Υπολογίζεται ότι από τη φορολόγησή τους μπορούν να εισπραχθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.
 
Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζεται η αύξηση του συντελεστή που ισχύει σήμερα για τον ΦΑΠ, που είναι 6 τοις χιλίοις για εμπορική χρήση και 1 τοις χιλίοις για ιδιόχρηση. Το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο προβλέπεται παράλληλα η επιβολή φόρου σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: