Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

"ΟΧΙ" ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣΤην μεγάλη έκπληξή της για «τα σχέδια» του υπουργού Οικονομικών να ιδρύσει φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να επιταχυνθεί...
η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, για την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, που σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια εξέλιξη των παλαιών Φορολογικών Δικαστηρίων, τονίζεται, επίσης, στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι: «Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε».

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι έχουν αναπτυχθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια τη δεκαετία 2000- 2010. Και προσθέτει, ότι τη δεκαετία αυτή «"χτίστηκε" το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. υπουργός».

Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, «μεταξύ των πολλών γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου αυτού (σ.σ.: της καθυστέρησης) περιλαμβάνονται, η, με γεωμετρική πρόοδο, αυξανόμενη και σχεδόν πάντα αποσπασματική φορολογική νομοθεσία, καθώς και η απροθυμία της φορολογικής διοίκησης, ως προς την αποτροπή της δημιουργίας φορολογικών διαφορών, ακόμα και για μικρού αντικειμένου υποθέσεις, οι οποίες σωρεύονται ανενδοίαστα στον υφιστάμενο φόρτο των δικαστηρίων και για τις οποίες εξαντλούνται -άσκοπα- από πλευράς διοίκησης όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχει για τα σχετικά θέματα παγιωμένη νομολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: