Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων Σαμαράς: 50% του μισθού σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα για σύνταξη

Απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές, όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης, την επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στους ΟΤΑ. 

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως, με νέα ρύθμιση, όσοι υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση θα παίρνουν αμέσως κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε, θα κατατεθεί νόμος για τις αδρανείς καταθέσεις οι οποίες θα μπαίνουν σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έτσι «θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά, το οξυγόνο, το αίμα της οικονομίας».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως αύριο θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για 1200 εφάπαξ, στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και σε 42 δήμους της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να δοθούν χρήματα για επιστροφή ΦΠΑ, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ για φαρμακοποιούς και παροχές υγείας. 

Τόνισε, επίσης, πως μέχρι το τέλος χρόνου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ για τη ρευστότητα και στην ίδια λογική θα κινηθεί η κυβέρνηση και το 2013.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, εξετάστηκαν η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό και να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη, αλλά και τα ζητήματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στο δημόσιο,.

Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν όλες οι προσπάθειες και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το κράτος, παράλληλα με τη μείωση του κόστους λειτουργίας του. Επίσης, συζητήθηκε και η πορεία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, με την οποία θα μειωθούν οι υπηρεσιακές μονάδες πάνω από 30%, κάτι που θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τόνισε την ανάγκη αναδιοργάνωσης του κράτους. «Στόχος είναι η ανάπτυξη» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, το 2013 είναι έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων, ώστε το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερο.

«Με τη συμμετοχή και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, όλοι μαζί, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για αναδιοργάνωση του κράτους και εξυπηρέτηση του πολίτη» συνέχισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, ύστερα από σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν έγινε κουβέντα για απολύσεις, αλλά για αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται δε ότι, πριν λίγες εβδομάδες με επιστολή του προς τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, να περιορίσουν δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

«Κινητικότητα δεν σημαίνει διαθεσιμότητα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες το 2013, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. 

Ο κ. Μανιτάκης, που επαναλαμβάνει επίσης ότι «διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις», δήλωσε ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου. Άλλωστε, η κινητικότητα προβλέπεται και στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, δεν είναι κάτι καινούργιο, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, δήλωσε: «Παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης την ως σήμερα δράση και το σχεδιασμό του υπουργείου μας για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Συζητήσαμε, μεταξύ των άλλων, το σχεδιασμό μας για την αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων στη δημόσια διοίκηση, η οποία ήδη είναι πραγματικότητα στο υπουργείο ΔΙΜΗΔ, και επεκτείνεται σταδιακά εντός του 2013 σε όλα τα υπουργεία. Συζητήσαμε την ανάγκη διϋπουργικής συνεργασίας στον τομέα αυτό, μέσω της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία έχει συγκροτηθεί με εντολή του πρωθυπουργού και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι νέες τεχνολογίες είναι βασικό μας όπλο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και το αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Σημειώνεται ότι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει η Task Force από τον προηγούμενο χρόνο και χαιρέτισε τη σύστασή του -στην πρόσφατη τελευταία έκθεσή της- η Ομάδα Δράσης χαρακτηρίζοντας «απόφαση σταθμό» την υλοποίησή του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ΥΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.

Επίσης, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Ειδικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει και τη νέα θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: