Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Κατατίθεται στη Βουλή Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο: Οι μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις


Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο: Οι μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Δύο νομοσχέδια σε ένα με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις και τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων καταθέτει το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή (στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές) η κυβέρνηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών  συντακτών: «Εντός τη ημέρας βγαίνει στη διαβούλευση το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που υλοποιούν στόχους της συμφωνίας με βάση τις ελληνικές θέσεις. Η ελληνική πλευρά τηρεί τη δέσμευσή της για δικαιότερη κατανομή βαρών και την προστασία των ασθενέστερων» είπε η Όλγα Γεροβασίλη και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό σύστημα κατοχυρώνει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

Οι παλιές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού αλλά τυχόν προσωπική διαφορά διατηρείται και προστατεύεται απολύτως.

Είπε ακόμη ότι οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο και προστατεύεται απολύτως το 90% των συνταξιούχων, εφόσον καμία μείωση δεν έχει γίνει σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω. Παράλληλα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς νέες συντάξεις διανέμοντας με πιο δίκαιο τρόπο μια μικρότερη πίτα με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατοχυρώνεται, επίσης, η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 346 για 15 χρόνια ασφάλισης.

Επιπλέον εξασφαλίζεται μια βασική αναπλήρωση εισοδήματος και για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους ασχολούνται με μη σταθερές μορφές εργασίας. Αναφορικά με τις εισφορές, αποτυπώνεται η ρύθμιση στην οποία υπήρξε μεγαλύτερη προσέγγιση στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή 0,5% αύξηση εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων για τα πρώτα 3 έτη και 0,25% αντιστοίχως για τα τρία επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, προβλέπεται μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση για πλέον του 99% των μισθωτών και συνταξιούχων χάρις στην προοδευτικότητα της νέας φορολογικής κλίμακας και προκύπτει ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και επιβάρυνση υπάρχει για τα μεγάλα εισοδήματα. Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει έως και 700 ευρώ λιγότερα.

Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους θα υπάρχει εξορθολογισμός με προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

Η συνολική εικόνα αποτυπώνει σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για το Ασφαλιστικό η μεγάλη αλλαγή είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι -συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών- εντάσσονται στο ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης ασφαλισμένοι υπάγονται στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

«Οι υπαγόμενοι στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος συστήνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος και τις λοιπές μεταβατικές διατάξεις».

Επίσης καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες καταβολής εισφορών στο 20% του εισοδήματος, η εθνική σύνταξη.

Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του παρόντος.

Η ανταποδοτική σύνταξη καθορίζεται με ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε επιμέρους περίοδο ασφάλισης αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Κλίμακες ετών ασφάλισης ποσοστό αναπλήρωσης

  • 0-15 0,77%
  • 15,01-18 0,84%
  • 18,01-21 0,90%
  • 21,01-24 0,96%
  • 24,01-27 1,03%
  • 27,01-30 1,21%
  • 30,01-33 1,42%
  • 33,01-36 1,59%
  • 36,01-39 1,80%
  • 39,01-42 και περισσότερα 2,00%
Το Φορολογικό Νομοσχέδιο
Για ποιούς αυξάνονται οι φόροι

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις της φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων από τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις φορολογίας για ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ

Οπως ορίζεται:

«Το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις υποβάλλεται σε φόρο, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχ. Δραστηριότητα) Φορ. Συντελεστής

  • 0-20.000 22%
  • 20.001-30.000 29%
  • 30.001-40.000 37%
1. Το άρθρο 16 του ν.4172/2013 (Α’ 167) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά δέκα (10) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.»

3. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται οι άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με εξαίρεση τις πράσινες και τις συνδεδεμένες, καθώς και οι επιδοτήσεις που υπερβαίνουν τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις, στο σύνολό τους, δεν συνυπολογίζονται.». Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά.

Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 15%.

4.Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται αυτοτελώς σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ευρώ) Συντελεστής %

  • 0-12.000 15%
  • 12.001 – 35.000 35%
  • 35.001- 45%
»» Διαβάστε ολόκληρο το Ασφαλιστικό και Φορολογικό Νομοσχέδιο
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: