Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Λ. Κατσέλη: Πλέγμα δράσεων για να καταστεί τόπος επενδύσεων η Ελλάδα

Τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση με πλέγμα δράσεων ώστε εν μέσω κρίσης η χώρα μας να καταστεί τόπος προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, στο συμπόσιο του Κέντρου Διεθνών Επιχειρήσεων και Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Cambridge, με θέμα την οικονομική κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς υπολογίζεται ότι το πάνω από 1/5 του όγκου των συνολικών εξαγωγών μας διοχετεύεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και των τοπικών εμπορικών και οικονομικών γραφείων της Ελλάδας στην περιοχή, το ύψος των συναλλαγών έχει παρουσιάσει σταθερή αύξηση για τα προηγούμενα τρία έτη (2006-2008), υπερβαίνοντας τα 8 δισ. ευρώ το 2008.

Οι σημαντικότεροι εμπορικοί συνεργάτες της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρουμανία, που αντιπροσωπεύουν μερίδιο 76% του συνολικού όγκου του εμπορίου της Ελλάδας με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός προορισμός για τα προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή. Για την ΠΓΔΜ παραδείγματος χάριν, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός προορισμός.

Το 2008, η χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Σερβία, την τρίτη θέση στη Ρουμανία και την τέταρτη στη Βουλγαρία και σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα είχε την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στα έτη 2006 και 2007.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν κατά τη διάρκεια της κρίσιμης στιγμής υπήρξε μια ωστική εκροή από τις ξένες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην περιοχή, οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες παρέμειναν στις χώρες υποδοχής, υποστηρίζοντας τις εσωτερικές οικονομίες», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι «αφετέρου, η Ελλάδα είναι σύμμαχος, επί πολλά έτη, των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στη διαδικασία ολοκλήρωσής τους μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα».

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες στις οποίες θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση για την ανάπτυξη στην περιοχή, η κ. Κατσέλη σημείωσε τη σημασία του ελληνικού σχεδίου για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, αλλά και τη σημασία των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται από τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση κονδυλίων προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας.

«Με αυτό το πνεύμα, προγραμματίζουμε να εργαστούμε προς την καθιέρωση ενός ελληνικού οργάνου χρηματοδότησης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας», τόνισε η κ. Κατσέλη και συμπλήρωσε ότι η χρηματοδότηση ενίσχυσης είναι ένα χρήσιμο όργανο που χρησιμοποιείται από σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ως τρίτος στυλοβάτης της αναπτυξιακής συνεργασίας, που παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν με τις εύκαμπτες και στοχοθετημένες στρατηγικές, όπως το ευρωπαϊκό δυτικό επενδυτικό κεφάλαιο Βαλκανίων.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη «επανεκκίνησης» και «επανώθησης» της ελληνικής οικονομίας και της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, με την υποστήριξη των εξαγωγών τους και του διεθνούς προσανατολισμού τους.

«Εκτός από τη συμβολή στις οικονομίες των άλλων χωρών, βλέπουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις ως όργανα της τεχνολογίας και της μεταφοράς πείρας, και ως πράκτορες της δημιουργίας υποδομής στους τομείς όπου έχουμε καταδείξει το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η θαλάσσια μεταφορά, η οικοδόμηση, ο τουρισμός, κ.λπ. και σκοπεύουμε να εργαστούμε περαιτέρω σε αυτήν την κατεύθυνση'», είπε η υπουργός.

Τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, σε περίοδο κρίσης μάλιστα, είναι να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία, να υπάρξει ενθάρρυνση επενδύσεων στην περιοχή και καμία εκροή, αλλά υποστήριξη και αύξηση της αναπτυξιακής ενίσχυσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

- Για την προσέλκυση επενδύσεων θα απλοποιηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης, και για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχει ήδη ατζέντα συζήτησης με τα επιμελητήρια.

- Να εξασφαλίσει ένα σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για τουλάχιστον μια τρίχρονη περίοδο.

- Να διοχετευτούν οι δημόσιες δαπάνες προς τις επενδύσεις και να ενεργοποιηθούν τα κοινοτικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αναδομηθεί η παραγωγική βάση της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα δημόσια κεφάλαια με την πρόσθετη εστίαση στην «πράσινη ανάπτυξη».

- Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες εξωτερικού εμπορίου και να εξασφαλίσουν πολιτική συνοχή μεταξύ των δραστηριοτήτων τους. Η ελληνική οργάνωση εξωτερικού εμπορίου, η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και οι φορείς προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ανεκτίμητα εργαλεία προς την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και ανοικτότερης ελληνικής οικονομίας.

- Να δοθεί έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στον τομέα των υπηρεσιών και στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: