Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Αιχμές Αλαβάνου για Ανανεωτική Πτέρυγα

Τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο Αλέκος Αλαβάνος, σε παρέμβασή του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους βασικούς του στόχους.

Το ενωτικό εγχείρημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δύσκολη κατάσταση, μπορεί όμως να απογειωθεί, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.

Κάνοντας την αυτοκριτική του, ανέφερε ότι σύμφωνα με διάφορες τοποθετήσεις, υπήρξε ένα εκλογικό αποτέλεσμα θετικό στις εκλογές και πρόσθεσε ότι «σε αυτό δεν είχα καμία προσωπική συμμετοχή». Ωστόσο, επισήμανε, «οι τρεις βασικοί μας στόχοι στη φάση διακυβέρνησης της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά: Η ακύρωση του δικομματισμού. Η αλλαγή συσχετισμών μέσα στη ιστορική αριστερά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και τα πρωτοποριακά της στοιχεία».

Ο κ. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι «κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα δεν έχει τόση ευθύνη όσο εγώ. Για πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2007. Για την υποτίμηση των μηχανισμών». Εκτίμησή του είναι ότι οι δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν μεγάλες.

«Ας χαρεί το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο λίγο ακόμη. Ας έχει την ψευδαίσθηση ότι κατάφερε να έχει μια αριστερά με τις μικρές προγραμματικές της διορθώσεις, με ``διαγωγή κοσμιωτάτη``. Για λίγο όμως. Ας χαρεί για λίγες βδομάδες, για λίγους μήνες», σημείωσε.

Συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα, προσθέτοντας ότι δεν αγνοεί τις διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ σε οικολογικά ή θεσμικά θέματα, αλλά «βλέπουμε όμως πολύ καλά ότι κινείται μέσα στα ασφυκτικά όρια που έχει θέσει το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο», υποστηρίζοντας ότι «η πραγματική κυβέρνηση δεν είναι στην Αθήνα. Είναι στις Βρυξέλλες».

«Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να προωθηθεί στη χώρα μας με τον ευρωπαϊσμό που οδηγεί στην υποταγή στις Βρυξέλλες», σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αν επιμένει η κυβέρνηση, την περιμένει ένας εργατικός ``Δεκέμβρης``».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι πολλοί θα πούν ότι «με τόσο μεγάλη κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλα πράγματα» και πρόσθεσε: «Ας σκεφθούν όμως: Δεν μας πτόησε η ολοκληρωτική επίθεση του συστήματος. Δεν μας πτόησε η συμμαχία από το ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ. Δεν μας πτόησαν τα Μέσα Ενημέρωσης που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με εικόνες τρόμου και πυρκαγιές». Αντίθετα, είπε ο κ. Αλαβάνος, «από την επίθεση δυναμώνουμε. Αποκτούμε ταυτότητα».

Οσον αφορά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συγκρότησης τοπικών οργανώσεων με εξουσία και υπέρ της διενέργειας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε έμμεση, επικριτική αναφορά του στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ώρες της ``επιτήρησης``, να μιλάμε σε εργάτες και αγρότες για έναν ΣΥΡΙΖΑ του ``ευρωπαϊσμού``». «Δεν είναι δυνατόν τα μέλη και οι φίλοι μας να είναι αιχμάλωτοι μια μικρής ομάδας επαγγελματικών στελεχών μιας συνιστώσας που ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί την ευθύνη τους από την υπερψήφιση του Μάαστριχτ», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Όπως δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη για τον Δεκέμβρη τα ίδια στελέχη να αναμασούν την επίθεση της Παπαρήγα και του Καρατζαφέρη ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία. Όπως δεν είναι δυνατόν για τον ίδιο λόγο η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι κλειδωμένη έξω από την εξώπορτα. Αυτή η ομηρία πρέπει να λήξει. Σήμερα κιόλας».

Φώτης Κουβέλης

«Εκείνο που προέχει για τον ΣΥΝ, σε σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης Ανανεωτικής Αριστεράς», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στο περιθώριο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας έμμεσα στον Αλέκο Αλαβάνο.

«Ο ΣΥΝ οφείλει να υπερασπιστεί και να μην εκχωρήσει, με τον οποιονδήποτε τρόπο, το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, σταθερά και αταλάντευτα, για τον σκοπό αυτό μάχεται, με τη βεβαιότητα ότι η κοινωνία την Ανανεωτική Αριστερά τη χρειάζεται».

Λεωνίδας Κύρκος

Ο Λεωνίδας Κύρκος, μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακου, ζήτησε να μπει τέλος στο «πείραμα» του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου να απαλλάξουν την Ανανεωτική Αριστερά από την καταστροφική της συνύπαρξη με το συγκεκριμένο «μόρφωμα».

Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς συμβουλεύει τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δώσουν τη μάχη μέσα στον Συνασπισμό, όμως σε περίπτωση που -όπως λέει- οι ιδέες τους δεν εισακουστούν, να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: