Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Με τη βαθειά πληγή, που έχει ανοίξει η βαρειά εκλογική ήττα της 4ης Οκτωβρίου, να παραμένει ανοιχτή, η Ν.Δ. εκλέγει αύριο νέο αρχηγό, τον έβδομο στην ιστορία της. Και παρά τις διαβεβαιώσεις και των τριών υποψηφίων, η ανησυχία για το αύριο διακατέχει τα περισσότερα στελέχη της. Η προεκλογική εκστρατεία χρωματίστηκε από τις κατηγορίες που αντάλλαξαν τα στρατόπεδα των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη καταλόγισε...
στον Αντώνη Σαμαρά τόσο την αποχώρησή του από το κόμμα το 1993 όσο και την «απουσία» του από τη μάχη των εκλογών του Οκτωβρίου, επειδή διαφώνησε με την απόφαση του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς καταλόγισε στη συνυποψήφιά του ευθύνες τόσο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών όσο και για το εκλογικό αποτέλεσμα, επειδή ήταν βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή.
Οι εκατέρωθεν εκτοξευόμενες κατηγορίες έχουν φορτίσει το κλίμα, σε βαθμό που να εκφράζεται ανησυχία ακόμη και για την ενότητα, καθώς υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολη η συνύπαρξη νικητή και ηττημένου. Ο αυριανός τοκετός στη Ν.Δ. θα είναι, έτσι κι αλλιώς, επώδυνος και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες:
* Πρώτον, από την εκλογή ή μη του αρχηγού στον πρώτο γύρο. Αν αυτό συμβεί, θεωρείται ότι θα λειτουργήσει εκτονωτικά, ενώ αν χρειαστεί δεύτερος γύρος εκφράζονται φόβοι ότι η ένταση θα φτάσει στο κατακόρυφο, γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολη τη συνύπαρξη των δύο στρατοπέδων την επόμενη μέρα.
* Δεύτερον, από αυτό καθεαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενδεχόμενη «καθαρή» νίκη, δηλαδή με κάποια σημαντική διαφορά, θα οπλίσει με περισσότερη ισχύ τον νικητή και θα αποδυναμώσει τις όποιες φιλοδοξίες του ηττημένου. Επειδή, όμως, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη, εκφράζεται ανησυχία ότι τυχόν οριακό αποτέλεσμα θα συντηρήσει την εσωστρέφεια και ο ηττημένος θα περιμένει τον νικητή «στη γωνία».
* Τρίτον, από τη στάση του νέου αρχηγού απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον τρόπο που θα την υποδεχθεί το εκλογικό σώμα και την επίδοση που θα σημειώσει η Ν.Δ. στην πρώτη εκλογική δοκιμασία. Τέτοια είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010.
Οι δύο βασικοί υποψήφιοι έχουν μια βασική διαφορά στη στρατηγική τους. Η Ντόρα Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ ενός «ανοιχτού και όχι περιχαρακωμένου κόμματος», θεωρώντας ότι η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές έχασε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της προς το ΠΑΣΟΚ. Αρα αναμένεται να εξακολουθήσει να έχει στον πυρήνα της στρατηγικής της τον «μεσαίο χώρο». Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς προτάσσει την ανάγκη να προσελκύσει πρώτα η Ν.Δ. τους ψηφοφόρους του πυρήνα της, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να επαναπατρίσει όσους στράφηκαν προς το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, θεωρούν ότι η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. δεν θα έχει μεγάλες διαφορές είτε εκλεγεί η κ. Μπακογιάννη είτε ο κ. Σαμαράς. Ο νέος αρχηγός -εκτιμούν- θα χρησιμοποιήσει εξαρχής υψηλούς τόνους και θα πλειοδοτήσει στις επιθέσεις, κυρίως σε σχέση με τα δύσκολα θέματα της οικονομίας, του Ασφαλιστικού κ.λπ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: