Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ζήσης Τσώλης

Επεσε ο πυρετός των ομολόγων μετά την «οργανωμένη άμυνα» της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, που έγινε κάτω από την πίεση της προχθεσινής πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης σε βάρος των ελληνικών τίτλων που παρέσυρε σε μεγάλο βαθμό και τις τραπεζικές μετοχές. Μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης των κρατικών τίτλων και των μετοχών το υπουργείο Οικονομικών συντονίστηκε, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, με τους έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι απορρόφησαν...
τους κραδασμούς από τις περιορισμένες πωλήσεις ομολόγων που συνεχίστηκαν και χθες. Το αποτέλεσμα έγινε αμέσως ορατό στις οθόνες των dealing rooms των τραπεζών. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης των δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά (buds), που είχε φθάσει στις 220 μονάδες βάσης, υποχώρησε σταδιακά στις 188 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα βελτιωνόταν το κλίμα, καθώς και όλοι οι δείκτες στο Χρηματιστήριο. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Οικονομία, σελίδες 1, 6) Από τις εξελίξεις είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση αντελήφθη πως στις συνθήκες που βρίσκεται η οικονομία δεν υπάρχει η πολυτέλεια «τριβών» με τους τραπεζίτες, πολύ δε περισσότερο «πολιτικών παιχνιδιών» με την κεντρική τράπεζα.
Το κλίμα αποκαταστάθηκε με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τις τράπεζες σημειώνοντας: «Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλοί, βελτιούμενοι και υψηλότεροι κατά μέσον όρο από τους αντίστοιχους δείκτες των άλλων τραπεζών. Είχαμε πρόσφατα την ολοκλήρωση επιτυχημένων και μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των θετικών εξελίξεωνοι ελληνικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, ζητούν να απεμπλακούν από το πακέτο στήριξης του ελληνικού Δημοσίου, διότι πλέον μπορούν να σταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα πόδια τους».
O υπουργός Οικονομικών απέδωσε τις αναταράξεις στις αγορές στη «χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά και κερδοσκοπικών κινήσεων». Τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωσηαυτές οι κινήσεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό Δημόσιο» στον βαθμό που την παρούσα περίοδο δεν βγαίνει στις αγορές για δανεισμό.
Είναι προφανές όμως στον κόσμο της οικονομίας ότι όσο τα spreads παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Πέραν της χθεσινής «πυροσβεστικής» προσπάθειας που εστέφθη με επιτυχία, οι κίνδυνοι για την οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανοίξει τον βηματισμό της και να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή μέτρων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και σε μόνιμη βάση τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το απειλητικό δημόσιο χρέος που ξεπέρασε τα 300 δισ. ευρώ.
Προς αυτή την κατεύθυνση την ερχόμενη Τρίτη το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (Εco/Fin) κατόπιν προτάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εντάξει την Ελλάδα σε πιο αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, που θα δίνει το δικαίωμα στις Βρυξέλλες να ασκούν εποπτεία και να υποδεικνύουν μέτρα πολιτικής από τα οποία δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει η κυβέρνηση.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: