Σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές...
Την ώρα που στην κυβέρνηση ψάχνονται να βρουν αφενός μεν ποια είναι τα ακριβή τους συναισθήματα έναντι του κ. Προβόπουλου, αφετέρου δε ποια είναι η ορθή δοσολογία λιτότητας και παροχών που θα ικανοποιήσει τους πάντες- δηλαδή, θα ταΐσει και τον σκύλο, αλλά θα κρατήσει και την πίτα ολάκερη- κάποιοι άλλοι σοβαροί κύριοι με γκρίζα κοστούμια ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να καταφθάσουν στην Αθήνα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για...
στελέχη της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία με τη μορφή μεικτής επιτροπής θα έχουν τις πρώτες προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της χώρας για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές- κάτι που πολλοί ονομάζουν χρεοκοπία.
Η αποστολή αυτής της επιτροπής οργανώθηκε και σχεδιάστηκε- τελεί υπό την...αιγίδα, τρόπον τινάαπό τη Γερμανία και προσωπικά την κ. Μέρκελ, η οποία διαπιστώνοντας πως οι αγορές δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν επιθυμεί εκπλήξεις στον χώρο της ευρωζώνης. Κι αυτό όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά κυρίως διότι μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ντόμινο για άλλες οικονομίες της ΟΝΕ - της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, για παράδειγμα, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος.
Μέσω Ντόιτσε Μπανκ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η προοπτική του ΔΝΤ ετέθη από την Ντόιτσε Μπανκ, μια γερμανική τράπεζα που προφανώς είναι κοινωνός του προβληματισμού του Βερολίνου. Αυτό που δεν υπολόγισε η Ντόιτσε Μπανκ είναι πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε η Λιθουανία ούτε η Ρουμανίακι ως χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να προσφύγει στο ΔΝΤ σαν να μην τρέχει τίποτε. Για αυτό επελέγη η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, άλλωστε, πρόκειται να αναλάβει και το έργο της τρίτης φάσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, από τον Μάρτιο, όπως έχουν προεξοφλήσει άπαντες οι εταίροι αλλά κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις προχθές, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Τα σενάρια. Τα σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές δίνουν και παίρνουν, αλλά το τελευταίο διάστημα εστιάζονται περισσότερο στο πότε θα συμβεί αυτό και λιγότερο στο κατά πόσον θα συμβεί. Άλλοι... βιάζονται και λένε «πριν από τους κουραμπιέδες», άλλοι θεωρούν ότι το σημείο κρίσης θα είναι ο Ιανουάριος, όταν η χώρα θα βγει στις αγορές αναζητώντας κάποια δισ. ευρώ, άλλοι πιστεύουν πως τα πάντα θα κριθούν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες- και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει- και άλλοι στην τρίτη φάση της επιτήρησης, που συνοδεύεται από την «επιτροπεία» της Κομισιόν, τον Μάρτιο.
Οι εταίροι, βέβαια, είναι σαφείς ως προς το τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία- και κάποιοι από αυτούς προτίθενται να το πουν πολύ καθαρά στον κ. Παπακωνσταντίνου στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Τρίτης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.). Πάγωμα μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με άρση της μονιμότητας (σ.σ.: αυτό εννοούσαν όταν είπαν στον κ. Παπακωνσταντίνου να καταργήσει μερικά υπουργεία!), μείωση των αμυντικών δαπανών («αφού έτσι κι αλλιώς δεν σας προφυλάσσουν, μην τις κάνετε»!) κ.ά.
NEA
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
Σκηνικό χρεοκοπίας στήνουν οι Γερμανοί
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου