Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκλειστικό - Τι ζήτησαν οι τροικανοί και αντέδρασε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι- ολα οσα ειπώθηκαν

Αποκλειστικό - Τι ζήτησαν οι τροικανοί και αντέδρασε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι-  ολα οσα ειπώθηκαν

Οι συζητήσεις με την τρόικα επί γαλλικού εδάφους την πρώτη ημέρα των συζητήσεων με τον υπουργό των οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χρ. Πρωτόπαπα και Κυρ. Πιερρακάκη, κινήθηκε σε ομαλό κλίμα χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έθεσαν οι τροικανοί ζητήματα που ήθελαν να εξερευνήσουν σε βάθος.
Έδειξαν με ήπιο τρόπο στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι ο τρόπος αποχώρησης του κ. Χάρη Θεοχάρη από τη γενική γραμματεία εσόδων συμβολικά τουλάχιστον, δεν ήταν αυτός που θα ήθελαν και για το λόγο αυτό σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ετέθη προς το κ. Χαρδούβελη το θέμα της γενικής γραμματείας εσόδων ως ανεξάρτητης αρχής.
Φυσικά η αντίδραση των υπουργών της κυβέρνησης ήταν ενιαία και απόλυτα σθεναρή: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα απάντησαν αμέσως κόβοντας κάθε άλλη κουβέντα περί ανεξάρτητης αρχής , στη συνολική συζήτηση η οποία διήρκησε περίπου επτάμιση ώρες στα γραφεία της μόνιμης Ελληνικής αντιπροσωπεία στο Παρίσι. Ξεκίνησε πέντε το απόγευμα και η πρώτη ημέρα των συζητήσεων ολοκληρώθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας .
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαπραγμάτευση των δυο πλευρών είχε όλα τα χαρακτηριστικά που σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν . Μιλάνε περισσότερο με τη γλώσσα του σώματος, τη στάση και τη γενικότερη συμπεριφορά. Οι κατάλληλες εκφράσεις και η ένδειξη αποφασιστικότητας είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν όλη την ώρα πάνω στο τραπέζι η ελληνική αντιπροσωπεία. Ένα γερό Μπρα Ντε φέρ , με ισορροπίες , συσχετισμούς , νούμερα και αξιολογήσεις.
Το όπλο της ελληνικής πλευράς ήταν ένα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες : Τα καλά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα πλεονάσματα που εμφανίσαμε από τη δημοσιονομική πολική. "Ήταν συνεχώς το βαρύ όπλο πάνω στο τραπέζι, το διαβατήριο μας. Ότι και να μας έλεγε η τρόικα, συνεχώς βγάζαμε το όπλο που είχαμε στη διάθεση μας και με αυτό αποκρούαμε τα όποια επιχειρήματα τους.
Στην αρχή η συζήτηση είχε περισσότερο ανιχνευτικό χαρακτήρα. Η ελληνική πλευρά συνεχώς περιέγραφε το κλίμα που υπάρχει στην χώρα τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για νέα μέτρα αφού υπάρχουν τα πλεονάσματα και η άριστη εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 14´.
Από την πλευρά της τρόικα ετέθη το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Έκρινε πως μπορεί να λειτουργήσει απλά ζητούσε περισσότερες εγγυήσεις τεχνικού περιεχομένου για το πως θα εισπραχθούν οι φόροι και κατά πόσο τα ποσά που έχουν προϋπολογίσει είναι ακριβή και ισοδύναμα με τα νούμερα που παρουσίασαν.
Γενικά, το κλίμα όπως μεταφέρουν οι πληροφορίες δεν ήταν ούτε κακό ούτε και καλό. Ήταν όσο έπρεπε τεχνοκρατικό. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τις θυσίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα, την πρόοδο που υπήρξε ενώ ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά ότι η αναγνώριση των προσπαθειών θα πρέπει να καταγραφούν πλήρως.
Στις συζητήσεις με την τρόικα έλαβαν μέρος και τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρενέβησαν στις διαπραγματεύσεις υπενθυμίζοντας με τον τρόπο τους την κοινοβουλευτική αντοχή.
Σήμερα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε θέματα που έχουν σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακά ζητήματα καθώς υπάρχουν ανοικτά μέτωπα που πρέπει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης να κλείσει όπως το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι συνομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Πέμπτη με θετικό πρόσημο. Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο κ. Γ. Πρεβελάκης που τοποθετήθηκε στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκεί δηλαδή που ήταν η κ. Τ. Μπιρμπίλη καθώς και ο αντιπρόεδρος του οργανισμού από ελληνικής πλευράς Βαγγέλης Παπαχρήστος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο εξωτερικών.
egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: