Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ποινικοποιείται η άρνηση γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει η Βουλή...



Στην προσθήκη της ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων και των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας στο αντιρατσιστικό νομοσχεδιο προχώρησε ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησής του στη Βουλή.
Είχε προηγηθεί η ...
υποβολή σχετικού αιτήματος από 38 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Σημειώνεται ότι ρύθμιση για την επέκταση συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια τελικά δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε επικοινωνήσει στις αρχές της εβδομάδας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον οποίο καθησύχασε ότι δεν έχει σκοπό να νομοθετήσει αγνοώντας τη «συνετή φωνή της Εκκλησίας». Επιπλέον υποσχέθηκε ότι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται αναφορά στις «γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής».
Οι προσθήκες Αθανασίου
  • Τιμωρείται η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Όπως εξήγησε, η Γενοκτονία των Ποντίων δεν μπαίνει ονομαστικά, γιατί θα πρέπει να μπουν και οι 53 γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή.
  • Τιμωρείται και όποιος υποκινεί πράξεις ή ενέργειες βίας ή μίσους
  • Τιμωρούνται και οι πράξεις που γίνονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
«Είμαστε αντίθετοι στην δίωξη της άρνησης ακόμα και αν αφορά το έγκλημα των εγκλημάτων που είναι το Ολοκαύτωμα» τόνισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την ελευθερία του λόγου και το φρόνημα». «Στο θέμα αυτό ο νόμος δεν θα λειτουργήσει, όπως δεν λειτούργησε ο αντίστοιχος νόμος στη Γαλλία» εκτίμησε.

Επιπλέον η Βασιλική Κατριβάνου επισήμανε ότι είναι θέμα επιστημόνων να καθορίσουν αν είναι γενοκτονία, εθνοκάθαρση κ.λπ. και τόνισε το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καπηλείας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμη την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, θέση με την οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Έκκληση 139 ιστορικών να αποσυρθεί το άρθρο 2
Να αποσυρθεί το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού, το οποίο αναφέρεται στις γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα, ζητούν με κείμενό τους ιστορικοί, σημειώνοντας ότι περιορίζεται η ελευθερία του λόγου καθώς και η επιστημονική έρευνα. Το κείμενο, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, συγκεντρώνει συνολικά 139 υπογραφές.
«Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ιστορικοί από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλους επιστημονικούς φορείς, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία την τύχη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο, έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής, θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Κι αυτό επειδή θεωρούμε ότι ο ρατσισμός και η ρατσιστική βία είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που απειλούν την κοινωνία μας και ότι μια κατάλληλη αντιρατσιστική νομοθεσία συνιστά ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπισή τους», αναφέρεται στο κείμενο.
Οι υπογράφοντες εκφράζουν παράλληλα την αντίθεσή τους ως προς τη διάταξη 2, δηλώνοντας: «Η στάση μας αυτή δεν πηγάζει από οποιαδήποτε ανοχή στους αρνητές απεχθών εγκλημάτων ούτε από την άρνηση τιμωρίας εγκληματικών πράξεων, αλλά από την πεποίθηση ότι, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία, τέτοιες διατάξεις οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς: πλήττουν καίρια το δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι διόλου αποτελεσματικές, όσον αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού, του ρατσιστικού και μισαλλόδοξου λόγου».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: