Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ζητά «συμμετοχή, αλλά όχι σε νέα βάρη»

Μήνυμα Παπανδρέου



http://img.protothema.gr
H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, τονίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και σημειώνει πως «η συμμετοχή όλων μας είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Και όταν λέω συμμετοχή, δεν εννοώ συμμετοχή σε νέα βάρη. Εννοώ συμμετοχή στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει:

«Ελληνίδες, Έλληνες,

Τη χρονιά που φεύγει, το 2010, ζήσαμε μια μεγάλη δοκιμασία. Τη μεγαλύτερη που πέρασε ο ελληνισμός τις τελευταίες δεκαετίες. Και βρεθήκαμε σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο, που μας υποχρέωσε να κάνουμε μεγάλες θυσίες. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Όμως απέδειξε κάτι σημαντικό. Ότι μπορούμε. Μπορέσαμε το 2010 να κάνουμε αυτό που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο. Οι θυσίες μας έπιασαν τόπο. Η Ελλάδα απέφυγε την κατάρρευση. Δουλεύοντας μαζί αντιστρέψαμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Στηρίξαμε την προοπτική μας ως έθνος. Σταθήκαμε όρθιοι».

»Με αυτή την παρακαταθήκη μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια, με περισσότερη εμπιστοσύνη, με αυτοπεποίθηση. Γιατί τη μεγάλη στιγμή, ήμασταν όλοι εκεί. H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Είναι χρονιά δημιουργίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ενότητας. Είναι η χρονιά που αλλάζουμε την πατρίδα μας, σε όφελος όλων των Ελλήνων. Είναι η χρονιά που καταπολεμούμε τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση. Αλλάζουμε το Κράτος, αλλάζουμε το αναπτυξιακό μας πρότυπο, αλλάζουμε νοοτροπία. Όλα αυτά για να μετατρέψουμε τις μεγάλες ικανότητες που έχει ο Ελληνισμός σε πραγματικές δυνατότητες».

»Η χρονιά που καλωσορίζουμε είναι για όλους μας μια αρχή δημιουργίας. Η συμμετοχή όλων μας είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Και όταν λέω συμμετοχή, δεν εννοώ συμμετοχή σε νέα βάρη. Εννοώ συμμετοχή στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα. Όλοι μας δοκιμαζόμαστε από την ένταση της κρίσης. Κάθε ελληνικό σπίτι. Έχουμε όλοι αισθανθεί -και δικαιολογημένα- απογοήτευση, πόνο, ακόμα και οργή για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Αυτά τα συναισθήματά μας ας τα μετατρέψουμε, όχι σε παραίτηση, σε μοιρολατρία ή σε αδιέξοδη εκτόνωση διαμαρτυρίας, ούτε βέβαια και σε βία. Αλλά στην πιο ξεκάθαρη συλλογική μας απόφαση: να γίνουμε μια ζωντανή δύναμη αλλαγής της πατρίδας μας, της ίδιας μας της ζωής. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια και να μην χρειαστούμε ποτέ ξανά δάνειες δυνάμεις, επιτηρήσεις και μνημόνια. Να ενωθούμε όλοι σε μια κοινή, συλλογική προσπάθεια. Να αλλάξουμε τον τόπο μας. Με δημιουργικότητα, με αλληλεγγύη. Δίνοντας φωνή στο νέο, στο καινούριο. Χωρίς να φοβηθούμε να κάνουμε βήματα μπροστά. Πάντα με ευαισθησία και δημοκρατία».

»Αυτή την επιλογή υπηρετώ. Αυτήν πιστεύω. Αυτή η επιλογή οδηγεί στην αλλαγή, σε μια διαφορετική Ελλάδα. Ζητώ όχι μόνο τη συμπαράστασή σας, αλλά να δουλέψουμε μαζί. Είμαι και θα είμαι κοντά στα καθημερινά προβλήματά. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ ότι μαζί θα τα καταφέρουμε. Εύχομαι σε όλους μία χρονιά υγείας και προόδου. Και στο μέλλον να θυμόμαστε το 2011 ως χρονιά δημιουργίας. Δημιουργίας της Ελλάδας που μας αξίζει, της Ελλάδας που δικαιούνται τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: