Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11 ΔΙΣ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η κατάρτιση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου ή 5% του ΑΕΠ, που θα εφαρμοστούν την τριετία 2012 - 2014, αλλά θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα -και προφανώς να εγκριθούν από τα...
στελέχη της-έως τον ερχόμενο Μάρτιο, αποτελεί για το οικονομικό επιτελείο τη μείζονα πρόκληση το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Οπως επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αυτό το πακέτο μέτρων θα δοκιμάσει τα όρια των αντοχών της κυβέρνησης, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων. «Οι αντιδράσεις που προκαλεί η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μπορεί να προέρχονται από ισχυρές συντεχνίες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι διαχειρίσιμες. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο θα είναι μια πολύ πιο δύσκολη δοκιμασία. Πολλοί, ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2014», σημειώνει. Οπως εξηγεί δεν πρόκειται για νέες απαιτήσεις, αλλά για υποχρέωση που απορρέει από το αρχικό Μνημόνιο του περασμένου Μαΐου. Τότε η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών είχαν ποσοτικοποιήσει την απαίτηση για επιπλέον μέτρα την τριετία 2012 - 2014, αλλά είχαν αφήσει για αργότερα τον καθορισμό τους. Τότε είχαν υπολογισθεί σε 900 εκατ. ευρώ για το 2012, 4,2 δισ. το 2013 και 5,75 δισ. το 2014. Σημειώνεται ότι όλα αυτά είναι πέραν των όσων ήδη έχουν περιληφθεί στο αρχικό Μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του.
Επεξεργασία προτάσεων
Με την τελευταία αξιολόγηση, η τρόικα ζήτησε να ταυτοποιηθούν τα μέτρα αυτά, αφενός μεν για να ενισχυθεί η αξιοπιστία του σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, αφετέρου δε για να ληφθούν οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει ήδη εντολή στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου να επεξεργαστούν προτάσεις για μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης των εσόδων, οι οποίες θα συζητηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Ωστόσο, πριν το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιήσει το σχέδιό του, ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να καλέσει σε διαβούλευση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν. Δ., προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις τους. Η διαβούλευση έχει ως στόχους, πρώτον, να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση (κάτι μάλλον απίθανο) και, δεύτερον, να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχουν εύκολες και αξιόπιστες λύσεις. Τα όποια μέτρα θα είναι για μια ακόμη φορά επώδυνα και δεδομένου του μεγέθους της επιδιωκόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να βρεθεί και πάλι υπό την πίεση της τρόικας να προχωρήσει σε απολύσεις αντί για μετατάξεις.
Ενδεικτικές της προσέγγισης που έχει η τρόικα για τα μέτρα της τριετίας 2012 - 2014 είναι οι προτάσεις που περιέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αξιολόγηση για την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου. Το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων:
– Πάγωμα των προσλήψεων και περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
– Αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από τις επτά στις οκτώ ώρες.
– Περιορισμό των επιδομάτων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου και σύνδεσή τους με την παραγωγικότητα της εργασίας.
– Συγκράτηση των μισθολογικών ωριμάνσεων και των προαγωγών.
– Κατάργηση δημόσιων φορέων που δεν έχουν αντικείμενο και συγχώνευση όσων έχουν παρεμφερή δραστηριότητα.
– Μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας.
– Εξάλειψη της διπλοείσπραξης επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.
– Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλότερο.
– Κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε κάποια νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: