Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ανοικτό το ΔΝΤ για αλλαγές στο Μνημόνιο

Έρχεται στην Αθήνα «ομάδα διαπραγμάτευσης»



 


Πρόθυμο να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση «αναπροσαρμογή των στόχων του ελληνικού προγράμματος»  εμφανίζεται τώρα το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο  εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη τακτική συνέντευξη τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσινγκτον, αρχές της επόμενης εβδομάδες αναμένεται να φτάσει η τρόικα στην Αθήνα, με μια ομάδα διαπραγμάτευσης να ακολουθεί τις επόμενες μέρες της άφιξης της τρόικας, «προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απέφυγε πάντως να απαντήσει ποια σημεία του προγράμματος μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν, τονίζοντας ότι οι απεσταλμένοι του Ταμείου θα ακούσουν την νέα κυβέρνηση τι έχει να πει και θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει γίνει. «Ένα βήμα την φορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν οι ίδιοι, ωστόσο «το ΔΝΤ είναι ανοιχτό στην περίπτωση που υπάρχουν ιδέες από την ελληνική πλευρά για το πώς μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».  Η προτεραιότητα είναι να ακούσουν την ελληνική κυβέρνηση στα όσα έχει να τους πει, η βάση της συζήτησης είναι οι στόχοι του προγράμματος, αλλά παραμένουν ανοιχτοί σε ιδέες, ενώ ανέφερε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί και για την ύφεση και για την ανεργία, ζητήματα για τα οποία εργάζεται με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Ράις δήλωσε ότι το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές και είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την χώρα κλιμάκιο για την προετοιμασία του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Κύπρο, πρέπει ωστόσο πρώτα να καταγραφεί η κατάσταση, σε συνεννόηση με τις κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές.

Επιμένουν σε έξοδο της  Ελλάδας οι Γερμανοί «σοφοί»

Την ίδια ώρα πάντως αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι Δηλώσεις του πρόεδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo).

Ο κ. Χανς-Βέρνερ Ζιν ούτε λίγο, ούτε πολύ επανέλαβε πως πρέπει να φύγει η Ελλάδα, ίσως και η Ισπανία από την Ευρωζώνη, προκειμένου και να μην εκτεθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή οικονομία και να μπορέσουν αυτές οι χώρες να ανακάμψουν χωρίς το «βάρος» του ενιαίου νομίσματος. (δείτε εδώ).

Ενώ παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν και  τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, που δείχνουν πως το 58,9% των Γερμανών θεωρεί ότι η πολιτική σωτηρίας του ευρώ που εφαρμόζει η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι η σωστή!protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: