Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Σύγκρουση Βορρά – Νότου στη Σύνοδο Κορυφής

Σε εξέλιξη το ευρωπαϊκό συμβούλιο



 



Με μπλόφες και «εκβιασμούς» προσέρχεται η Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής, όπου αντιμετωπίζει ένα μέτωπο απαιτήσεων από τις Νότιες χώρες για να παράσχει περισσότερη στήριξη στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες αποτυπώνουν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού ευρωπαϊκού συμβουλίου.

«Σήμερα, το πακέτο για την ανάπτυξη και την εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό σε όλες της Συνόδους αυτού του έτους, τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι πλήρως επεξεργασμένο, ώστε να μπορούμε να το εγκρίνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι διακατέχεται από ένα πνεύμα που θέλει να δώσει στην Ευρώπη την δύναμη, αλλά και την αναγκαία αμοιβαιότητα.

«Η ανάπτυξη πρέπει να είναι στην καρδιά των δεσμεύσεων μας» επανέλαβε ο Ολάντ και τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθούν γρήγορες λύσεις για να στηρίξουν τις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αγορές.

Με όπλο στην φαρέτρα του το θέμα της ανάπτυξης, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η σύνοδος θα είναι χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχτεί το πακέτο ανάπτυξης. Σε ότι αφορά το αίτημα του Βερολίνου για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Ολάντ δήλωσε: «Ενοποίηση, ναι αρκεί να είναι αναγκαία. Όμως η αμοιβαιότητα είναι και αυτή πιθανή».

Τέλος, επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατόν μηχανισμοί στήριξης και σταθερότητας προς τις χώρες του Νότου.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αρμόδιος για τα Οικονομικά Επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στη Σύνοδο Κορυφής «θα έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε τις αποφάσεις που θα βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να σταθεροποιηθούν οι αγορές και θα βοηθήσουν να πέσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε πως η χώρα του χρηματοδοτείται μόνη της με υπερβολικά υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

«Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος και ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» τόνισε.

Την ανάγκη λήψης μέτρων υπογράμμισε και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο. «Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και τώρα η Κύπρος, η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και εάν δεν τις βοηθήσουμε αυτό θα επηρεάσει σταδιακά και την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα και εμάς», είπε ο Ρούπο.

Πιο σκληρή ήταν η γραμμή από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, που σημείωσε ότι δεν χρειάζονται νέα εργαλεία, η Ισπανία και η Ιταλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς διασώσεων της Ε.Ε. και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Καταφθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ανάπτυξης, πρέπει να συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις χρηματαγορές».

Την ίδια ώρα, δραστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρωζώνης ζητεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να φροντίσει, στα επόμενα βήματά της, να διατεθούν αρκετά μέσα, για να παρέμβει, να προστατεύσει χώρες, για να προστατεύσει τον πληθυσμό από μια διάλυση της Ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.

«Οδικός χάρτης» για οικονομική και νομισματική ένωση έως τα τέλη του έτους

Σύμφωνα με το προσχέδιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι κύριοι Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, δρομολογούν έως το τέλος του έτους την διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μιας γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Έως τα τέλη του έτους θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της Κομισιόν για την εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και την εγγύηση των καταθέσεων, ενώ τονίζεται η ανάγκη ενός ενοποιημένου χρηματοοικονομικού πλαισίου για την Ε.Ε. με διαφοροποιημένους κανόνες για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters, στη Σύνοδο τέθηκε επί τάπητος η δυνατότητα ενεργοποίησης του ταμείου διασώσεων της Ε.Ε. σε αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

Τόσο ο προσωρινός μηχανισμός, ΕFSF, όσο και ο μόνιμος μηχανισμός ESM που τίθεται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εγγυήσεις για τα κρατικά ομόλογα που διατίθενται σε δημοπρασίες, κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη.

«Θα πάρουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους», σημείωσε ο Χ. Βαν Ρομπάι στην εναρκτήρια τοποθέτησή του.

«Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται σταθερότητα του νομίσματος και γι’ αυτό πιστεύω ότι στη διήμερη συνάντησή μας θα υπάρξει πρόοδος. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο», συμπλήρωσε.
Πάντως από το πρωί, μεταδόθηκαν αντιφατικές πληροφορίες από το Βερολίνο, καθώς στην εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύθηκαν πληροφορίες που έφεραν τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει δηλώσει ότι η Γερμανία ήταν διατεθειμένη να δεχθεί νωρίτερα κοινές εγγυήσεις για το ευρωπαϊκό χρέος (δηλαδή το ευρωομόλογο), κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι πληροφορίες όμως διαψεύστηκαν λίγο αργότερα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

Επισήμως, η Γερμανία εμμένει στη στάση της, ότι οι κοινές εγγυήσεις για το χρέος θα δοθούν μόνο αφού πρώτα οι εταίροι συμφωνήσουν στην δημοσιονομική ένωση, δηλαδή ένα σύστημα οικονομικού ελέγχου που θα θέτει τους εθνικούς προϋπολογισμούς υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης.

Αναμένεται ότι θα υπάρξει συμφωνία για το λεγόμενο «αναπτυξιακό σύμφωνο» που προβλέπει επενδύσεις 130 δισ. ευρώ με έκδοση ομολόγων έργου (project bonds), αλλά το κρίσιμο θέμα είναι κατά πόσον η Γερμανία θα υποχωρήσει και θα δεχθεί να αγοραστούν Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα από τα ταμεία στήριξης (EFSF και ο υπό ίδρυση ESM) όπως ζητούν Ισπανία και Ιταλία.

Τα επιτόκια δανεισμού των δύο χωρών ανέβηκαν και πάλι, και ο Μάριο Μόντι έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα του δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτείται με τόσο υψηλά επιτόκια επί μακρόν.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εργασίες της Συνόδου, καθώς εάν το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό αναμένεται “ξεπούλημα” στις αγορές ομολόγων, ενώ εάν ανακοινωθούν νέα μέτρα, η κατάσταση θα εκτονωθεί. Ενδεικτικό είναι ότι ο διεθνής τύπος έχει εστιάσει στο θέμα..protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: