Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ρωσικά υποβρύχια ξυπνούν μνήμες Ψυχρού Πολέμου...



Περιπολίες πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στα ανοικτά των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Πεντάγωνο προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες οι περιπολίες δύο πυρηνοκίνητων ρωσικών υποβρυχίων στα ανατολικά των ακτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Το περιστατικό ανέσυρε μνήμες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν σοβιετικά και αμερικανικά υποβρύχια βρίσκονταν στα ανοικτά των ακτών των δύο κρατών, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τα μυστικά στρατιωτικά σχέδια και τις κινήσεις των αντίπαλων στόλων.
Αν και τα ...

υποβρύχια δεν έκαναν καμιά προκλητική ενέργεια, καθώς έπλευσαν εκτός των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Times αξιωματούχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα κίνητρα της Ρωσίας σε μία τόσο ασυνήθιστη αποστολή.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένα από τα υποβρύχια παρέμεινε την Τρίτη στα διεθνή ύδατα, περίπου 200 μίλια ανοικτά των ΗΠΑ. Η περιοχή στην οποία κινήθηκε το δεύτερο παραμένει αδιευκρίνιστη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπλευσε νότια προς την Κούβα, ενώ άλλες πήγες του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν πως το υποβρύχιο κατευθύνθηκε προς το βορρά.

«Κάθε φορά που το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό δίνει εντολή για κάτι τόσο ασυνήθιστο, υπάρχει λόγος να ανησυχούμε», ανέφερε αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατέγραψαν κάθε κίνηση των υποβρυχίων καθώς αυτά έπλεαν στα διεθνή ύδατα.

«Γνωρίζουμε που βρίσκονταν και δεν έχουμε καμία ανησυχία για την ικανότητά μας να τα εντοπίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ωστόσο: «Ανησυχούμε απλώς και μόνο επειδή βρίσκονταν εκεί».

Σημειώνεται πως αν και κάποτε η Σοβιετική Ένωση ήταν μία από τις πιο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως, σήμερα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αναπτύσσει πολύ μικρό αριθμό πλοίων στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Το τελευταίο διάστημα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν συμμετάσχει στη πολυεθνή δύναμη για την καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλία και τον περασμένο χρόνο το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας έλαβε μέρος σε ναυτικές ασκήσεις στη Βενεζουέλα.

Η εφημερίδα αναφέρει, τέλος, πως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο το κατά πόσο στη διάρκεια της συνομιλίας τους τέθηκε το ζήτημα της ρωσικής ναυτικής αποστολής.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ο κ. Μεντβέντεφ τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο για να του ευχηθεί για τα γενέθλια του. Από την πλευρά του ο Ομπάμα, άδραξε την ευκαιρία να παροτρύνει τη Ρωσία να επιλύσει με διπλωματικό τρόπο τις νέες εντάσεις που εγείρονται στις ρωσο-γεωργιανές σχέσεις

Πηγή: New York Times


nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: