Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Παίζουν πάλι με τους συνταξιούχους…




της Μαίρης Λαμπαδίτη

Η μόνη σίγουρη εξαγγελία που θα περιλαμβάνει το μικρό πακέτο παροχών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα είναι η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ μετά από 8 μήνες καθυστέρησης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η σύνταξη του ΟΓΑ θα πλησιάσει τα 400 ευρώ από 330 ενώ η αύξηση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου του 2010.

Η αύξηση για το ΕΚΑΣ δε θα ξεπεράσει το 6% ενώ αναμένεται ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει για τρίτη φορά ( !) τη διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ ώστε να επωφεληθούν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το επίδομα καθώς ξεπερνούν για λίγα ευρώ το εισοδηματικό πλαφόν.

Πάντως οι συνταξιούχοι θα φτάσουν στα όρια της αντοχής τους το 2010 καθώς οι κύριες συντάξεις τους ουσιαστικά πάγωσαν φέτος ενώ κανείς δεν πήρε ούτε ένα ευρώ σύνταξη στην επικουρική του σύνταξη . Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κάθε συνταξιούχος θα έχει απώλεια εως 380 ευρώ τα επόμενα χρόνια .

Το καλάθι θα προβλέπει επίσης μικρά βοηθήματα σε ασθενείς ομάδες από το ταμείο κατά της φτώχειας. Από το υπόλοιπο του ταμείου που είναι 30 έως 50 εκ ευρώ μετά το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε το 2009, θα επωφεληθούν μονογονεικές οικογένειες, ορφανά παιδιά, ηλικιωμένοι και άστεγοι άνω των 70 που δεν έχουν κανενός είδους εισόδημα.

Αλλαγές θα προβλέπονται και στο τρόπο χορήγησης των βοηθημάτων ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι αναξιοπαθούντες και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Τις ελλείψεις του πακέτου της ΔΕΘ, θα επιχειρήσει να καλύψει σ' ένα ποσοστό η κυβέρνηση από τα επιδοτούμενα προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ για προσλήψεις ανέργων στο δημόσιο ώστε να τονωθεί το προεκλογικό κλίμα.

Ηδη δρομολογήθηκαν 20.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ, ακολουθούν 2.000 στη ΔΕΗ και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Από το συνολικό προεκλογικό πακέτο θα επωφεληθούν πάνω από 60.000 άνεργοι . Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι θα έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο μέσω όλων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (επιδότηση θέσεων εργασίας , μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης κ. α.)

Η ΓΣΕΕ έχει ήδη στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομίας και στην Υπουργό Απασχόλησης καταγγέλλοντας ότι ακόμα μια φορά η κυβέρνηση …επιχειρεί να υφαρπάξει πόρους από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ- ΛΑΕΚ (λογαριασμό που χρηματοδοτούν εργαζόμενοι και εργοδότες) και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας με «επικοινωνιακά τεχνάσματα και με την εμπορευματοποίηση της ελπίδας των ανέργων για πρόσληψη στο Δημόσιο».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: