Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Τουρκική πρόκληση με δημοσιογράφους στη Ρω...


Επιχείρησαν... έφοδο στις ακτές της νησίδας όπως στα Ίμια...
Προβοκάτσια α λα Ίμια επιχείρησαν να δημιουργήσουν χθες Τούρκοι δημοσιογράφοι στη νησίδα Ρω, συνεχίζοντας τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών στη νησίδα αυτή των Δωδεκανήσων.
Η νέα πρόκληση έγινε χθες το απόγευμα, όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν έφοδο κοντά στις ακτές της νησίδας με μικρό τουριστικό σκάφος, αντιδρώντας, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία, όταν έμαθαν ότι Έλληνες στρατιώτες είχαν υψώσει την ελληνική σημαία στη Ρω (την αναφέρουν ως Καρά Αντά). Η κίνηση του τουρκικού σκάφους εντός των ελληνικών υδάτων και...
γύρω από τη νησίδα Ρω έγινε αντιληπτή από το παρατηρητήριο του Στρατού και αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό (στις 17.35). Οι επιβάτες του- όπως αποδείχθηκε ήταν ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σαμπάχ», δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων ΙΗΑ και τα δύο μέλη του πληρώματος- κινηματογραφούσαν και φωτογράφιζαν τη νησίδα. Το πλήρωμα του περιπολικού του Λιμενικού που έφθασε από το Καστελλόριζο έκανε συνήθη έλεγχο αστυνομικού τύπου στο τουρκικό σκάφος που έφερε το όνομα ΡΟΝΥ και είπε στους επιβαίνοντες να απομακρυνθούν - κάτι που φαίνεται ότι έγινε σχετικά γρήγορα (18.10) σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού. Στο σημείο αυτό ωστόσο αρχίζει να φαίνεται η στημένη πρόκληση των Τούρκωνείτε έγινε αυτόνομα από την ομάδα των δημοσιογράφων είτε ήταν καθοδηγούμενη από άγνωστους κύκλους. Ισχυρίστηκαν λοιπόν μετά οι Τούρκοι ότι οι Έλληνες «φωτογράφισαν και φωτοτύπησαν τις ταυτότητές τους». Κατά τους ισχυρισμούς του τουρκικού πρακτορείου μάλιστα, οι 3 δημοσιογράφοι και οι 2 συνοδοί συνελήφθησαν και κρατήθηκαν ενόσω αυτοί προσπαθούσαν να φωτογραφήσουν τους Έλληνες στρατιώτες. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν- πάντα κατά το Ανατολία- ότι πήγαν στη Ρω όταν έμαθαν ότι οι Έλληνες είχαν τοποθετήσει σημαία στη νησίδα, αποσιωπώντας φυσικά ότι στο ελληνικό αυτό νησί το φυλάκιο των εθνοφυλάκων υπάρχει από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και εκεί ζούσε από το 1924 η Κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτη), η οποία και ύψωνε κάθε μέρα την ελληνική σημαία από το 1943 μέχρι τον θάνατό της το 1982.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο της πρόκλησης ότι αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Σαμπάχ» είχε αναρτηθεί φωτογραφία του Τούρκου δημοσιογράφου Μπεκίρ Ονέρ Σουν, ο οποίος επιβαίνει στο σκάφος κρατώντας ανοιγμένη στα χέρια του την τουρκική σημαία με φόντο (και μάλιστα σε μικρή απόσταση) τη νησίδα Ρω!

Πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων, την ώρα που οι Έλληνες λιμενικοί έκαναν τον έλεγχο, ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους ειδοποίησε τις Αρχές στην πόλη Κας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, με αποτέλεσμα να φτάσει στην περιοχή και μία τουρκική ακταιωρός.
«Οι Έλληνες ήταν πολύ ευγενικοί»

ΑΠΟ ΧΘΕΣ το πρωί παρουσιάστηκε μια ασυνήθιστη κινητικότητα διαφόρων «τουριστικών» σκαφών μεταξύ Ρω και Καστελλόριζου, στα οποία επέβαιναν Τούρκοι δημοσιογράφοι. Για τις κινήσεις αυτές ήταν πλήρως ενημερωμένο το Λιμενικό Σώμα όσο και το ΓΕΕΘΑ, το οποίο πάντως δεν έστειλε πολεμικό πλοίο.

Ο έλεγχος διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια το τουρκικό σκάφος αφέθηκε ελεύθερο, οι δε δημοσιογράφοι επιβιβάστηκαν στην ακταιωρό και μεταφέρθηκαν στην πόλη Κας, ενώ ο ανταποκριτής του πρακτορείου ΙΗΑ δήλωσε αργότερα στα τουρκικά ΜΜΕ ότι «οι Έλληνες ήταν πολύ ευγενικοί»...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας, Γιώργος Ζαχαριάδης NEA

nonews-news.

Δεν υπάρχουν σχόλια: