Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα πρωθυπουργού σε Σκόπια- Άγκυρα


Μήνυμα πρωθυπουργού σε Σκόπια- Άγκυρα

Του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινούπολη Μάκη Πολλάτου

Την ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014, ημερομηνία που συμβολίζει τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Ά παγκοσμίου πολέμου πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στη Κωνσταντινούπολη.

Ειδικώς για την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει, ξανά, τα σωστά μηνύματα στους πολίτες της Τουρκίας ότι η χώρα τους είναι ευπρόσδεκτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Η Τουρκία από την πλευρά της», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να δείξει προθυμία ότι επιθυμεί να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ αλλά και απέναντι στα κράτη-μέλη».

Αναφερόμενος στα Σκόπια ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «υπάρχει ένα ανεπίλυτο θέμα, το οποίο επιθυμούμε να επιλύσουμε. Η διευθέτηση του προβλήματος αποτελεί ειλικρινή μας επιθυμία και θέλουμε να αναζητήσουμε πιθανούς τρόπους για την επίλυσή του».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η ελληνική άποψη είναι ξεκάθαρη και καλά γνωστή σε όλους και κάλεσε εμμέσως τα Σκόπια να επιδείξουν διαλλακτικότητα. «Ελπίζουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων θα συμβάλλει προς την επίλυση αυτού του προβλήματος», κατέληξε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ενώπιον των υπουργών εξωτερικών της Διαβαλκανικής.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: