Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Στον Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης



του Χάρη Μπότσαρη

Μέσα σε κλίμα απόλυτης έκπληξης ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Νόμπελ ότι το φετινό βραβείο για την Ειρήνη απονέμεται στον Πρόεδρο ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, « για τις προσπάθειες που κατέβαλλε για την ενδυνάμωση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας των λαών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή ο Ομπάμα «δημιούργησε ένα νέο διεθνές κλίμα» όμως η βράβευση αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς το όνομα του Προέδρου ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα στους υποψηφίους και ανακοινώθηκε μόνον λίγα λεπτά πριν από την απόφαση.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2009 προέρχονταν από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Κίνα και το Αφγανιστάν, ενώ άλλοι ήσαν πολιτικά πρόσωπα από την Αφρική.

«Βραβεύσαμε τον Ομπάμα για όλα όσα έκανε και οι λαοί, οι ηγέτες και τα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν με θετικό τρόπο στη βράβευσή του», δήλωσαν μέλη της Επιτροπής.

Το κύριο επιχείρημα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο ΗΠΑ ήταν η θέση του «για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυμερή διπλωματία που ανέπτυξε ο Ομπάμα και στον ρόλο που καλούνται να παίξουν ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: